Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Pintarić

Dobro sam i ostale laži

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2020.
  • 167 str., meki uvez
  • ISBN 9789535203308
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Hvatajući karaktere zarobljene u začaranom krugu melankolije, koju su nekoć pripisivali posljedici „crne žuči” u organizmu, zatim kobnom utjecaju Saturna da bi je naposljetku definirali kao ishod svega što je u duši oštećeno i u umu pomaknuto, autorica Jadranka Pintarić nas vodi u suvremeno doba, kada tu boljeticu nazivamo depresijom.

Knjiga "Dobro sam i ostale laži" govori o različitosti melankoličnog temperamenta i o tome da je svatko jedinstven u svojoj duševnoj boli, u previranjima, sumnjama, mukama i trpnjama. Kroz sažete priče o jednostavnom usudu bivanja pod „crnim suncem” prolaze zlostavljana žena iz susjedstva, gej imigrant u potrazi za pravom ljubavi, prikrivena bulimičarka, alkoholičar, usamljena samica, prezrena debeljuca, pa i uspješan poduzetnik. Svi oni pokazuju da istrajavanje u nepodnošljivosti postojanja nije magijski čin, nego prirodna sila. Naslov svake priče ime je iz mitološkog naslijeđa jer, iako sudbinu neprestano ponavljamo i premda su sve naše priče već ispričane, treba ih pripovijedati stalno ispočetka, poput mitova.

Ne vjerujte melankoliku kad kaže da je dobro jer laže. Uostalom, ako se prepoznate u nekoj varijanti platonovske „božanske mahnitosti”, smatrajte se povlaštenim: Saturn je svojoj djeci podario oštar intelekt. ​

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –