Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Pintarić

Kamate na ljubavne uzdahe : Ogledi o tankoćutnosti

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2008.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789531209458
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nije tajna: u svakoj je ljubavi važna mitologija/magija prvog susreta, katkad i presudna za razvoj i opstojnost odnosa… Na mitologiji prvog susreta može se katkad zadugo umjetno održavati i ljubav koja je odavno mrtva ili je pak bolje eutanazirati ju jer je poprimila zloćudne oblike. To je dragocjen zajednički početni miraz dviju duša od kojeg mogu stvoriti golem kapital ili ga isto tako zajedno prokockati, potratiti na trivijalnosti, razrijediti u ništavnosti beskraja običnosti.

Mitologija prvog susreta, to je onaj alkemičarski kamen mudraca svakog ljubavnog (što znači i prijateljskog, jer prijateljstvo nije manje vrijedna nego „samo“ drukčija vrsta ljubavi) odnosa koji ljubavnici odveć olako previde - jer njime mogu, baš kao u bajci, „abrakadabra-ćiribu-ćiriba“ izvoditi čuda - usmrćivati i oživljavati to neopipljivo ali stvarno ili pak imaginarno biće zajedništva. Tko zna zašto je tome tako i je li to netko mudriji od nas tako odredio, ali čarolija prvog susreta uvijek je osobita, rjeđe i doživotna.

Tradicionalno gledano, “Kamate na ljubavne uzdahe : Ogledi o tankoćudnosti”, miks je eseja, klasičnih kratkih priča s naglašenom komponentom izmišljaja te kriptoprofesionalne proze koja, na literarno-mimikrijski način, sadrži elemente autobiografije.

“U svijetu u kojemu se sve više glasaju oni koji nemaju što reći, susresti osobu u kojoj stanuje toliko znanja i priča, prava je rijetkost. Čitati ju pravi je užitak. Pogotovo uživati u njezinoj skromnosti i nenametljivosti u komuniciranju itekako složene i umnožene problematike.” (Nikola Petković)

***

Jadranka Pintarić (1961.) piše eseje, proze i književne kritike, uređuje knjige i katkad prevodi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka i urednica u redakciji kulture Prvog programa Hrvatskog radija, potom je bila urednica u Mozaik knjizi te glavna urednica Nakladnog zavoda Matice hrvatske. Zatim postaje članicom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kategoriji književne kritičarke. Osim pisanja kritika za novine, pokreće biblioteke i uređuje pojedinačna izdanja za Jesenski i Turk, Novi liber, Hrvatsko filološko društvo, Hrvatsko društvo pisaca i dr. Bila je stalna suradnica u emisijama iz kulture Hrvatske televizije. Od 2008. godine zaposlena je u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.

Objavila je knjigu odabranih kritika “U smjeru meridijana: književne kritike” (2003).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –