Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Ivančić

Iza Mjesečevih planina : Putopis iz Afrike

  • Nakladnik: Sandorf
  • 04/2021.
  • 350 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511962
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Mogao bih cijeli dan provesti na jednom mjestu samo promatrajući što se događa i nikad, ali baš nikad, ne bi bilo isto. Svake minute neponovljivo, svakog sata drugačija napetost, svakog dana prolaznici kao mravi na ovom autoputu iz predgrađa u grad, iz sela u grad, iz grada u selo. Tražimo mjesto pod Suncem... Ovaj grad je film, tu se život događa, ne treba ga tražiti ili kopati za njim. On je opipljiv, borba je stvarna, preživljavanje je riječ dana.

Putopis "Iza Mjesečevih planina", četvrta je knjiga Hrvoja Ivančića, koji je kao reporter i globtroter izbrusio svoje pero tijekom desetogodišnjeg lutanja Afrikom i Bliskim istokom, pa je pred nama njegovo najbolje i najzrelije djelo.

Ivančić zna da je na svom putovanju sam i premda u svom pustolovnom pasijansu susreće na desetke živopisnih likova i kroz njih nam daje uvid u afričku tradiciju i kaotičnu sadašnjost, on nam izvrće i svoju nutrinu pa se može reći da je na majstorski način kompilirao roman ceste i niz eseja, napisanih vrhunskim reportažnim stilom, zbog čega se ova knjiga ne ispušta iz ruku.

Putopis Hrvoja Ivančića "Iza Mjesečevih planina" opipljiv je, pun boja, mirisa i zvukova vrelih afričkih dana i noći, opisani su autentični likovi, a njihov cilj je – preživjeti. U napetom slijedu događaja, koji se naoko vrti oko samog autora i njegovih reporterskih ciljeva, čitatelj saznaje kako se to golo preživljavanje raspleće, bile to priče iz vizure mladih ratnika, starih svećenika, prostitutki, UN-ovaca, poduzetnika, ribara, prodavača tričarija, žena iz sirotišta ili anonimnih prolaznika, slažući bogat mozaik koji nas uvodi u trodimenzionalni doživljaj afričke ulice, ali jednako toliko i afričke moćne i bogate prirode.

Sve je tu: Afrika kao razglednica, kao daleka egzotična destinacija, lav, žirafa, visoki mladić s kopljem, naoružani mladići na kamionetu, prašina, malarija, genocid, pokolji mačetama, siromaštvo, djeca vojnici, magična voda, uzavreli život u kućicama od domaće cigle... dok se noćne ptice na visokim potpeticama vrzmaju oko muzungua, u noćnim klubovima koji su tvornice njihovih snova i bjelačkog bluda, koji u Gomi, kao u Sodomi i Gomori, sublimira svo zlo koje je afričko tlo natopilo krvlju i iz kojeg tek sramežljivo niču cvjetovi neke buduće slobode.

Ljiljana Pavlina, urednica

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava gimnaziju, a studij povijesti u Zagrebu. Putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom, a reportaže objavljuje u magazinima Globus, Novosti, Prizma, H-alter, te povremeno surađuje i s TV kućama. Objavio je putopise "Dunavski blues – Čamcem od Zagreba do Crnog mora" (SysPrint, 2011.; 2014. – nagrada Rikard Jorgovanić), "Za’atar" (Sandorf, 2018.) i "Iza Mjesečevih planina" (Sandorf, 2021.), te roman "Samsara – Put na Istok" (vlast. nakl., 2014.). Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca. Više o autoru možete saznati na www.hrvojeivancic.hr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –