Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Ivančić

Dunavski blues : Čamcem od Zagreba do crnog mora

  • Nakladnik: SysPrint
  • 11/2011.
  • 250 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532323269
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Hrvoje Ivančić i Tito Trojak na malom gumenom čamcu dva su mjeseca plovili Savom i Dunavom od Zagreba do Crnog mora. Put je bio dug 2000 km i trajao je skoro 2 mjeseca. Pet godina kasnije, Ivančić je dojmove s putovanja zabilježio u knjizi, i dobili smo priču o rijeci, o ljudima uz rijeku i o prijateljstvu.

"Tamo se Dunav s širine od gotovo 5 km sužava na samo 100 metara. Ulazi kao u dugačku dvoranu omeđenu visokim stijenama koje vas svakog časa mogu smrviti. Kada zapuše košava valovi se dižu do visine jednog metra i doslovno vas nose. Potpuno ste bespomoćni. U Ðerdapu smo izgupili pola stvari sa čamca i nasukali se na hrid, a čamac nam je te noći otrgnut olujom jednostavno pobjegao. Pomislio sam u jednom trenutku da je sve gotovo!", prepričava Ivančić.


***

Hrvoje Ivančić se na početku svog putopisa predstavlja kao neizlječivi slobodnjak, koji je odlučio "zaplivati prostranstvom jednostavnosti i mirnoće". I istog trena zadobija moje simpatije. Ostvarenje dječačkih snova, nepristajanje na konvencinalni život u mašini hranjenoj zavisću i oholosću lako bi moglo dovesti do samouznošenja i mudrovanja, ali "zaplivati prostranstvom jednostavnosti i mirnoće" ne podsjeća na to.

Koji se Zagrepčanin nebi divio nekom tko se usudio otisnuti u Savu put Crnog mora?Koji to nije bar jednom poželio? Činjenica da su to dvojica od nas ipak učinila ispunjava me ponosom. Ono što slijedi je istinita priča mladog prozaika, koja osvaja čitaoca, emotivno ga precizno vodi, hrani radoznalost i razbija predrasude. Sava i Dunav, toliko stariji od povijesti i ravnodušni na granice, povezuju ljude i narode na svojim obalama.

Oni pričaju o sudbinama carstava na čijoj pozadini prijateljstvo, napor, stvarni ljudski susreti i jedinstvene atmosfere postaju još značajniji i dragocjeniji.

Idemo! Ukrcavanje!

Darko Rundek


Krajem prošlog stoljeća izumrla je riječ avanturizam. Otkriven je baš svaki kutak mile nam planete, gibanja su se svela na turizam, a svako traganje za avanturama pretvorilo se u pretenciozno poziranje. Međutim, s vremena na vrijeme pojave se ljudi koji nas svojim nenametljivim stilom, istinskom željom za slobodom i odgovarajućim pozitivnim ludilom u glavi vrate u ta dobra stara pustolovna vremena.

Hrvoje Ivančić je vječito nasmješen, skroman i nenametljiv. Željan je slobode, pozitivno lud, a ono što je najvažnije, zna sjajno ispričati priču. Ova koju držite u ruci baš je takva, strastvena, zabavna, edukativna i literarno vrlo vrijedna. Opustite se i zaplovite!

Hrvoje Šalković


Poput heroja iz djetinjstva, Huckleberryja Finna, Hrvoje dopušta da ga želja za slobodom ponese riječnom avanturom dugačkom 2 000 kilometara. Uz zgode i nezgode na oronulom čamčiću kojim se moćni Dunav s lakoćom poigrava po Ðerdapskim klisurama, Hrvoje vješto pripovijeda o živopisnim likovima, sadašnjosti, ali i mračnoj prošlosti podunavskih zemalja. Dunavski blues naprosto budi želju za pomicanjem granica i prepuštanju istinskoj slobodi.

Miro Aščić


Rijeka spaja i razdvaja, donosi i odnosi, ona u svojoj ljepoti i okrutnosti svjedoči o davnim i bliskim promjenama na njenim obalama. Hrvoje pušta da ga ona nosi nizvodno dok on duhovito, gotovo Twainovski, bilježi niz zgoda i nezgoda koje se događaju njemu, njegovoj družini i ljudima koje usput susreće. Izvrstan putopis

Stipe Božić

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava gimnaziju, a studij povijesti u Zagrebu. Putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom, a reportaže objavljuje u magazinima Globus, Novosti, Prizma, H-alter, te povremeno surađuje i s TV kućama. Objavio je putopise "Dunavski blues – Čamcem od Zagreba do Crnog mora" (SysPrint, 2011.; 2014. – nagrada Rikard Jorgovanić), "Za’atar" (Sandorf, 2018.) i "Iza Mjesečevih planina" (Sandorf, 2021.), te roman "Samsara – Put na Istok" (vlast. nakl., 2014.). Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca. Više o autoru možete saznati na www.hrvojeivancic.hr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –