Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Junichiro Tanizaki

Dnevnik ludog starca

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Marko Gregorić
  • 06/2010.
  • 130 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532323085
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Dnevnik ludog starca" (Futen rojin nikki, 1962) jedno je od Tanizakievih djela koja provokativno istražuju problematiku spolnosti i destruktivnih strasti, a ujedno suptilno uprizoruju intimu pojedinca, sve to u kontekstu ubrzanog razvoja japanskog društva.

Istodobno zabavan i tužan, ovaj roman ganutljivo uprizoruje odnos između tjelesnog propadanja i erosa, tj. volje za životom - tragikomediju ljudske egzistencije.

***

Junichiro Tanizaki (1886-1965) jedan je od kapitalnih autora moderne japanske književnosti. Rođen u trgovačkoj obitelji, upisao je studij književnosti u Tokiu, no morao je od njega odustati zbog naglog osiromašenja svojih roditelja. Oduševljenost zapadnjačkim utjecajima navela ga je da se preseli u Yokohamu, nastanjenu brojnim strancima, i tamo je živio boemski. Proslavio se senzualnom pripovijetkom "Tetoviranje" (Shisei, 1910), a njezin središnji motiv fatalne žene često će koristiti u kasnijim djelima. Osim romana, pisao je drame i scenarije za nijeme filmove.

Razorni potres u Tokiu preusmjerio je Tanizakieve interese na autohtonu estetiku i kulturne vrednote, i neka od najznačajnijih djela izviru upravo iz japanske povijesti, npr. "Neki više vole koprive" (Tade kuu mushi, 1929) i "Portret Shunkin" (Shunkinshd, 1933). Za prozu je dobio brojna priznanja, među kojima i Orden japanske vlade, a proglašen je i počasnim članom Američke akademije umjetnosti..

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dnevnik ludog starca - Junichiro Tanizaki –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –