Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Mišak

Svjetla na nebu : Kronologija istraživanja NLO-a

  • Nakladnik: SysPrint
  • 11/2010.
  • 221 str., meki uvez
  • ISBN 9789532323139
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ruci držite nevažnu knjigu o nevažnoj stvari. Govori o NLO-ima. S jedne strane oko nas tisućama godina lete razni izvanzemljani, a s druge strane - njih nema. Čak se grade ogromne antene SETI-ja kojima ćemo ih, nadamo se, čuti iz dubokog svemira.

Logično pitanje jest: što im je? Zašto se skrivaju? Zašto se jednostavno ne pokažu ili ne ateriraju na Trg bana Jelačića?

Ali ne skrivaju se. Ne skrivaju se uopće. Opušteno se pokazuju danju ili noću, iznad pustih krajeva Zemlje ili najgušće naseljenih gradova. Najčešće ništa ne rade, čini se da samo promatraju. A mi im ne možemo ništa; a nije da se nismo trudili nešto im učiniti. Pucalo se na njih, naganjalo ih se zrakoplovima, gađalo raketama...

Zaključak? Možda problem nije u njima, nego u nama. Mi smo potrošili prvih pedeset godina svemirskog doba na jalovu raspravu oko toga postoje li NLO-i. "Racionalno" ih se proglašavalo Venerom ili meteorološkim balonom ili tko zna čime - barem za javnost. Izvjesno je da su postojanje NLO-a negirale određene strukture koje su, pod krinkom "nacionalne sigurnosti" i "možebitne "panike", htjele sve informacije zadržati za sebe.

Možda je riječ o dijelu neke velike urote koju nemožemo lako obuhvatiti jednim pogledom. Možda bi sveopće, službeno priznanje vanzemaljske prisutnosti na Zemlji i u bliskom svemirskom susjedstvu otvorilo Pandorinu kutiju čuda i čudesnih spoznaja (a ujedno i moralnu odgovornost za planet na kojem živimo). Dok se o NLO-ima razmišlja tek kao o naprednim letjelicama, sve je u redu. I sami smo svjedoci brzog napretka vlastite tehnologije, a znamo da nismo došli do kraja.

No onda se pojavi opravdana sumnja da je ta tehnologija po svojim osobinama vezana uz svakakve egzotične mogućnosti, paralelne svemire, putovanja brža od brzine svjetlosti, poništenje temeljnih sila svemira poput gravitacije i inercije ili čak vremena, pa onda uz stvarnosti drugačijih frekvencija (o kojima govore iskustva "otetih" koje su izvanzemljani prebacili u svoje svemirske brodove i potom im ulazili u um) - i čudima nema kraja. Oko nas se pojavljuje svijet s nebrojenim razinama stvarnosti, koji na trenutke izgleda kao da je ispao iz opisa nekog šamana.

NLO-i zaista nisu najčudnije što svijet nudi. U konkurenciji su izvantjelesna iskustva, iskustva s ruba smrti, čudnovati dokazi koji tvrdo upućuju na realnost reinkarnacije, psihokineza, telepatija, neobjašnjiva iscjeljenja - općenito sva saznanja koja govore o prevlasti svijesti nad materijom i snazi namjere, o mogućnosti da je svemir po naravi holografski, kao i druga čuda koja ukazuju da živimo u "pametnom" i umreženom svemiru prepunom inteligencija i mogućnosti kojih smo se sami odrekli.

Zato je ovo nevažna knjiga o nevažnoj temi. Pokušaj kronologije naših skromnih domašaja i neobjašnjivog otpora prihvaćanju stvarnosti. A važne stvari, kao i obično, to su valjda: dobrota, ljubav, učenje kako biti bolji čovjek, pa i skupljanje sličica "Životinjsko carstvo" ili nogomet nedjeljom. Sve one obične, koje ponekad znaju biti tako teške.

Krešimir Mišak

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –