Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragan Damjanović

Veliki zagrebački potresi

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 04/2021.
  • 330 str., meki uvez
  • ISBN 9789533412009
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović u monografiji "Veliki zagrebački potresi" bavi se usporedbom dvaju potresa, prvog koji je pogodio Zagreb 1880. i drugog koji je grad zadesio 22. ožujka 2020. Knjiga je više nego aktualna , pisana zanimljivim jezikom, a po svojoj obuhvatnosti u pristupu zagrebačkim potresima u našoj literaturi nema premca.

Autor zanimljivo i stručno opisuje i uspoređuje štetu nastalu na kulturnoumjetničkoj i arhitektonskoj baštini grada Zagreba u prvom i u drugom potresu te nudi odgovore o obnovi kulturnih dobara u 19. stoljeću, koja može pridonijeti promišljanju buduće obnove grada i potresom nastradalih spomenika.

Knjiga donosi više od 200 fotografija, koje zorno dočaravaju razmjere stradavanja kulturnih dobara u prošlogodišnjem potresu te postavlja pitanje kakve će dugoročne posljedice ostaviti razaranje i nestanak povijesne baštine koja je sastavni dio nacionalnog identiteta.

U posljednjem poglavlju autor opisuje i petrinjski potres te donosi pregled stradavanja crkvene i urbane arhitektonske baštine na Banovini, uz velik broj ilustracija.


Knjiga Dragana Damjanovića ne bavi se samo pojedinačnim spomenicima stradalim u potresu i njihovim obnovama, nego obuhvaća širu kulturnopovijesnu sliku i političku povijest grada i države, te organizacijske i financijske aspekte obnove. Ilustrativni dio knjige također je vrlo važan jer daje cjelovitu i usporednu sliku spomenika i dijelova grada nakon potresa 1880. i 2020. 
Irena Kraševac

Dragan Damjanović rođen je 31. listopada 1978. u Osijeku. Godine 2002. završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je četiri knjige (Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom: povijest episkopalnog kompleksa, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Zagreb, 2005.; Vukovarski arhitekt Fran Funtak, Leykam international, Zagreb, 2009.;  Đakovačka katedrala, Matica hrvatska, Zagreb, 2009.; Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i sakralna baština župe Molve, i pedesetak znanstvenih članaka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –