Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ðurđica Stuhlreiter

Subota

  • Nakladnik: Hena com
  • 06/2021.
  • 232 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593341
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sjećanja su uvijek rezultat preplitanja realnosti i mašte; percepcija događaja iz prošlosti, Koliko se god trudili biti objektivni, uvijek sadrži barem zrnce subjektivnosti zbog kojeg ih ne samo prezentiramo, nego uvijek i interpretiramo. Glavna junakinja romana, starica Greta, interpretaciju vlastite prošlosti nadograđuje i svojom bolešću, demencijom, pa su time pukotine između paralelne stvarnosti i one (navodno) prave još veće. Đurđica Stuhlreiter u svome romanu ne bavi se stereotipnim prikazom bolesti, premda itekako dodiruje teme disfunkcionalnosti obitelji nakon suočavanja s majčinom/puničinom/bakinom dijagnozom. Narušeni odnosi i groteskne situacije ionako svoje korijene vuku još otprije, da bi sada samo bile vidljiviji i intenzivniji. Greta će, pomognuta neobičnim, pa i nestvarnim likovima koji joj se pridružuju na tome putu, zaboravnost u primarnoj stvarnosti itekako nadoknaditi lucidnošću u onoj drugoj, paralelnoj.

Ponovo proživljavanje prošlosti suočavanje je s traumama i teretima od kojih se nemoguće potpuno očistiti, ali ih je barem moguće uobličiti. Na toj razini "Subota" postaje roman o tajnama i traumama, gubicima i otmicama, za čije je razumijevanje potreban ključ koji stalno negdje izmiče. U bljeskovima sjećanja, u zakucima podsvjesnog, u dijalozima s likovima koje je stvorila sama u svojoj mašti, glavna se junakinja pred čitateljem razotkriva do kraja, a povijest jedne bolesti postaje poviješću opsesija, boli i trauma, jer pronađeni ključ znači i otključavanje vrata koja se ranije nije imalo snage i hrabrosti otvoriti. Čitatelj nema razloga za brigu, njemu je ovdje ponuđeno nekoliko ključeva, a svaki od njih otvara jedna od vrata ovog kompleksnog romana.

Jagna Pogačnik

Đurđica Stuhlreiter rođena je u Novoj Gradiški 1961. godine. Nakon završene gimnazije u rodnom gradu studirala je i diplomirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a završila je i studij defektologije i logopedije. Radila je u izbjegličkom centru na zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, kao novinar i lektor te predavala hrvatski jezik u hrvatskim odjelima gimnazije u Subotici. Piše i objavljuje tekstove namijenjene mladim i nešto starijim čitateljima te objavljuje u raznim časopisima. Zastupljena u nekoliko čitanki za učenike osnovnih škola.

Objavila: "Kišna kap" (slikovnica), Zagreb, 2001., "Biser iz parka" (roman za djecu), Zagreb, 2004., "Zvijezde i zvijezdice" (suvremene bajke), Zagreb, 2005., "Juma" (roman za djecu), Split, 2007., "Leona i pernata rugalica" (roman za djecu), Znanje, Zagreb, 2009., "Kao da se ništa nije dogodilo" (pripovijetke za mlade), Algoritam, Zagreb, 2012., "Gašpar i prijatelji" (roman za djecu i mlade), Naklada Bošković, Split, 2016., "Sonata" (roman), V.B.Z., 2020., "Subota" (Hena com, 2021.).

Roman „Juma“ dobio je nagradu Mato Lovrak kao najbolji roman za djecu na hrvatskom jeziku u 2007., a roman „Gašpar i prijatelji“ nagradu Anto Gardaš za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u 2016. Živi u Osijeku, a radi u školi u Vinkovcima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –