Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ðurđica Stuhlreiter

Kao da se ništa nije dogodilo

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2012.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533165943
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Može li se nasilju među mladima doskočiti? Može li ga se zaobići? Može li se uhvatiti ukoštac s njim, i kad se čini da je riječ o bezazlenom vršnjačkom zadirkivanju, ali i kad je sasvim ozbiljno, tako da se svatko naježi od njega?

Zbirka od deset pripovijedaka "Kao da se ništa nije dogodilo" pripovijeda deset zaokruženih priča povezanih likovima slučajnih tinejdžera koji biste mogli biti i vi. Ako vas je slučajno iznevjerio najbolji prijatelj/prijateljica, ako su vam se slučajno roditelji rastali, ali tvrde da to nije ništa, ako vam je slučajno netko od roditelja alkoholičar, a drugi pred tim zatvara oči… Ili ako vam se dogodilo/događa nešto na što ne možete utjecati, a ne uklapa se u standarde ponašanja (ili izgleda) vaše generacije, onda je ovo sigurno knjiga za vas.

A nije li svatko od nas po nečemu drugačiji? Nije li svatko od nas malo pomaknut u odnosu na ono što medijsko nasilje postavlja kao imperativ klišejiziranog izgleda i ponašanja? Ne traži li svatko svoj komadić svijeta u kojem želi biti važan, pametan, privlačan, ali onakav kakav jest, ne mijenjajući se, nego tražeći srodnu dušu koja ga razumije?

Ako je tako, onda je to knjiga za svakoga od nas. Jer, iako je u svakoj od priča ispričana neka “teška” tema, u prvom su planu mali veliki ljudi, istovremeno i slabi i jaki, koji se nose s onim što ih je snašlo. Oni ne promatraju svijet što ih okružuje kroz ružičaste naočale, ali se niti ne predaju pesimizmu, uvjereni da na sve loše oko sebe treba gledati – kao da se ništa nije dogodilo.

Pročitaj poglavlje!

Đurđica Stuhlreiter rođena je u Novoj Gradiški 1961. godine. Nakon završene gimnazije u rodnom gradu studirala je i diplomirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a završila je i studij defektologije i logopedije. Radila je u izbjegličkom centru na zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, kao novinar i lektor te predavala hrvatski jezik u hrvatskim odjelima gimnazije u Subotici. Piše i objavljuje tekstove namijenjene mladim i nešto starijim čitateljima te objavljuje u raznim časopisima. Zastupljena u nekoliko čitanki za učenike osnovnih škola.

Objavila: "Kišna kap" (slikovnica), Zagreb, 2001., "Biser iz parka" (roman za djecu), Zagreb, 2004., "Zvijezde i zvijezdice" (suvremene bajke), Zagreb, 2005., "Juma" (roman za djecu), Split, 2007., "Leona i pernata rugalica" (roman za djecu), Znanje, Zagreb, 2009., "Kao da se ništa nije dogodilo" (pripovijetke za mlade), Algoritam, Zagreb, 2012., "Gašpar i prijatelji" (roman za djecu i mlade), Naklada Bošković, Split, 2016., "Sonata" (roman), V.B.Z., 2020., "Subota" (Hena com, 2021.).

Roman „Juma“ dobio je nagradu Mato Lovrak kao najbolji roman za djecu na hrvatskom jeziku u 2007., a roman „Gašpar i prijatelji“ nagradu Anto Gardaš za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u 2016. Živi u Osijeku, a radi u školi u Vinkovcima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –