Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Erich Fromm

Umijeće ljubavi

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Predrag Raos
  • 08/2021.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789535203896
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Umijeće ljubavi – Što je to ljubav?
Voljeti ne znači samo posjedovati, ograničiti partnerovu slobodu ili se isključiti iz života okoline. Naprotiv, voljeti znači spoznati ljubav koja će nas otvoriti cijelom svijetu, uz neočekivane perspektive. Umijeće ljubavi je nešto što treba naučiti. Ono od nas zahtijeva trud, brigu, poštovanje, odgovornost i znanje. Proces učenja jednak je kao i kod svega drugoga: morate savladati i teoriju i praksu, i tek tada postat ćete majstor ovoga umijeća.

Umijeće ljubavi – prioritet je ovladati osjećajem
Kako Fromm kaže, ovladavanje umijećem ljubavi mora vam biti prioritet. Svi vaši pokušaji da ostvarite ljubav osuđeni su na propast ako se ne potrudite aktivnije razviti svoju ukupnu ličnost. Zadovoljstvo u individualnoj ljubavi ne može se postići bez sposobnosti da se voli bližnji, bez istinske poniznosti, hrabrosti, vjere i discipline. U ovoj knjizi Fromm propituje sve aspekte ljubavi: od romantične i erotske preko majčinske, očinske i bratske ljubavi do sebeljublja i ljubavi prema Bogu.

"Umijeće ljubavi", prvi put objavljeno daleke 1956. godine, najpoznatije je djelo Ericha Fromma koje već desetljećima pomaže čitateljima da nauče propitivati ljubav i pronađu odgovor na naizgled jednostavno pitanje: Što je to ljubav?

Erich Fromm (Frankfurt, 1900. – Muralto, Švicarska, 1980.), bio je njemačko-američki filozof, humanist i psihoanalitičar, rođen u židovskoj obitelji. Nakon studija na sveučilištima u Frankfurtu i Münchenu, Fromm je doktorirao 1922. na Sveučilištu u Heidelbergu. Nakon toga nastavlja studij na Psihoanalitičkom institutu u Berlinu s uvaženim kolegama, frojdijancima Hannsom Sachsom i Theodorom Reikom. Poslije toga, sve do 1932. godine, radio je na Psihoanalitičkom institutu te na Institutu za socijalna istraživanja Sveučilišta u Frankfurtu. Bio je istaknuti pripadnik prve generacije Frankfurtske škole.

Godine 1934., nakon što su nacisti preuzeli vlast u Njemačkoj, Erich Fromm napustio je domovinu i emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je kasnije dobio američko državljanstvo. Predavao je na mnogim sveučilištima i koledžima, među ostalim, na Benningtonu, sveučilištima Columbia, Yale i New York. Godine 1943., zajedno sa suprugom Friedom te kolegama Harryjem Stackom Sullivanom, Davidom Riochom, Janet M. Rioch i Clarom Thompson, osnovao je u New Yorku Institut za psihijatriju, psihoanalizu i psihologiju Williama Alansona Whitea. Posljednjih deset godina života Fromm je posvetio istraživanjima.

Uz knjigu "Umijeće ljubavi", koja je doživjela više izdanja, u nas su objavljena i ostala Frommova važnija djela, među ostalim: "Autoritet i porodica", "Anatomija ljudske destruktivnosti", "Bit ćete kao Bog", "Čovjek za sebe", "Dogma o Kristu", "Imati ili biti?", "Kriza psihoanalize", "Psihoanaliza i religija", "S onu stranu okova iluzije", "Veličina i granice Freudove misli", "Zdravo društvo", "Zen budizam i psihoanaliza", "Zaboravljeni jezik" i "Bijeg od slobode".

Posljednja desetljeća života Fromm je proveo u Meksiku, a 1974. godine vratio se u Europu, u Švicarsku. Umro je u svome domu u Muraltu, nekoliko dana prije osamdesetog rođendana, 1980. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –