Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jaume Cabré

Eunuhova sjena

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Boris Dumančić
  • 08/2021.
  • 408 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583839
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ugledni umjetnički kritičar Miquel posljednji je potomak stare loze Gensana, nekoć bogate i moćne katalonske obitelji. Jedna večera s privlačnom i odlučnom kolegicom iz redakcije, u mondenom restoranu smještenom u njegovoj nekadašnjoj obiteljskoj kući, potaknut će ga da ispripovijeda svoju intimnu priču o potrazi za Putem, Istinom i Životom. Ispovijest o militantnoj mladosti, borbi protiv Francove diktature, ljubavi prema umjetnosti te nadasve o strasti prema talentiranoj violinistici Teresi maestralno je prepletena s obiteljskom kronikom koju ispisuje stric Maurici Sicart, ljubitelj književnosti, glazbe i laži.

Roman "Eunuhova sjena" raskošna je obiteljska saga s čitavom galerijom upečatljivih i snažnih likova – umjetnika, industrijskih magnata, buntovnika te obožavanih i nevjernih žena. Kroz sudbinu posljednjeg iz rodoslovnog stabla Gensana, predstavnika generacije izrasle iz frankizma, razočarane svojom mladošću i potopljene dvadesetim stoljećem, Jaume Cabré nemilosrdno secira suvremenu Španjolsku i njezinu metamorfozu iz diktature u beznadnu demokraciju.

Iz medija:

Kad se osvrne, kritičar vidi eunuhovu sjenu. – George Steiner

Svoju opsjednutost s moći i ljubavi prema glazbi, s umjetnosti i idejama, Cabré je doveo do krajnjih granica u Eunuhovoj sjeni. – Le Monde

Sjajan roman u kojem je izgrađen čitav svemir, vlastiti svijet. – Visat

Izvanredna knjiga o moći i granicama pobune. – Börsenblatt

Jaume Cabré sposoban je ‘plivati’ u povijesnom i političkom romanu, pribjegavajući stilskim rješenjima koja se ne podrazumijevaju te koristeći se najskrupuloznijim i ‘najkvalitetnijim’ alatima romanopisca. – Il Sole 24 ore

Jaume Cabré rodio se 1947. u Barceloni, a pisati je započeo dok je studirao filologiju na Sveučilištu u Barceloni. Prva mu je knjiga zbirka kratkih priča tiskana 1974. godine. Objavio je desetak romana među kojima se ističu "Glasovi Pamana" (Les veus del Pamano, 2004.), za koji je dobio nagradu katalonskih kritičara te je po tom romanu snimljena miniserija, i "Ispovijedam" (Jo confesso, 2011.), kao i "La teranyina" (1984.), "Fra Junoy o l’agonia dels sons" (1984.), "Senyoria" (1991.) i "Eunuhova sjena" (L’ombra de l’eunuc, 1996.). Poznat je i po svojim zbirkama kratkih priča "Llibre de preludis" (1985.) i "Viatge d’hivern" (2000.) te esejistici "Les incerteses" (2015.).

Cabré je također napisao brojne televizijske i filmske scenarije te kazališne komade dok je usporedo gradio karijeru sveučilišnog profesora jezika i književnosti. Zahvaljujući prijevodima svojih djela na brojne jezike jedan je od najčitanijih suvremenih katalonskih pisaca s više od dvadeset nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –