Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Inoslav Bešker

Mediteran u književnosti

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2021.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533138596
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mediteran je tu, od pamtivijeka. Onda, znamo li što je uopće to more s vijencem obale? A što je ono nama? Što je ono autorima koji su o njemu promišljali, njime se nadahnjivali, iz njega tiještili sukus svoga pisanja? "Mediteran u književnosti" filologa i novinara Inoslava Beškera eruditski je vodič kroz ključna poglavlja i motive mediteranske književnosti, od Homera do našeg doba. U ovom fascinantnom tekstu kroz inteligentnu, znanstveno iznimno potkrijepljenu mrežu poveznica spajaju se grčki mit sa suvremenim krimićem, plaže Troje s predgrađima Barcelone, romantičarski nacionalizmi sa suvremenom imigracijom kako bi se ispričala priča o "kolijevci civilizacije" viđene očima onih koji su oduvijek bili njezini svodnici i najveći zavodnici – pisaca.

Mediteran u književnosti prva je, i zasad jedina objavljena, od mojih knjiga nastalih, zapravo, u dijalogu s mojim studentima diplomantima i doktorandima. Njezin su kostur predavanja koja sam im držao, s natuknicama u prezentacijama. Trebalo je samo kostur popuniti inim tkivom, dodati aparat, i knjiga je takoreći sama izronila. U kolegijima u kojima je sazrela zajednički smo razmišljali, malo se i prepirali, te se rado smijali. Nastojao sam, uz puno poštivanje podataka, prenijeti u knjigu i ponešto te radosne suradničke atmosfere.“ –Inoslav Bešker

"Davno se nije pojavila knjiga s tako širokim tematskim dijapazonom i s takvom dubinom promišljanja mediteranološke tematike. Usporediva s Matvejevićevim Mediteranskim brevijarom, ova je knjiga događaj u hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti." – Joško Božanić

Inoslav Bešker (Zagreb, 1950.) filolog je i novinar raznovrsnih interesa, među kojima su mediteranistika, morlakizam, odnosno antropologija religije. Rodom je iz Splita, gdje je proveo formativne godine i maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju (kao B-predmet) i magistrirao novinarstvo, na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, a viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967. godine, a dopisnik iz Rima od 1989. 

Svestrani Bešker profesor je južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996. – 2013. (L’Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.). Uz to profesor je komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku i kodirektor godišnje Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC). 

Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakome od svojih znanstvenih područja te više od 30 000 različitih novinarskih priloga. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za Filološke dvoumice), Otokar Keršovani (za životno djelo u novinarstvu), Otto von Habsburg i Joško Kulušić (za promicanje ljudskih prava).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –