Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Biljana Romić

Ženski svijet Britanske Indije

  • Nakladnik: Mala zvona
  • 11/2021.
  • 402 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313325
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga „Ženski svijet Britanske Indije” – rezultat je višegodišnjeg istraživačkog i prevodilačkog rada autorice Biljane Romić. Govori o kolonijalnom svijetu iz perspektive žena koje su ostavile zapise – dnevnike i pisma – o svojim životima u Indiji. Knjiga je pisana publicistički te namijenjena široj, ne samo stručnoj publici. Obiluje zanimljivim, autentičnim pojedinostima te se može čitati iz povijesne, literarne i feminističke perspektive.

Autorica, koja je diplomirala indologiju i magistrirala temom „Postkolonijalni migrantski usud”, ovom knjigom je na originalan način objedinila i prikazala izvorne arhivske materijale ostvarivši značajan doprinos izabranom području, ne samo na lokalnoj razini.

***

O britanskom kolonijalnom pothvatu u Indiji uglavnom se piše iz perspektive muške povijesti osvajanja i vladanja, no dio tog pothvata gotovo od početka bile su i kolonijalne žene. Knjiga Biljane Romić, napisana na temelju višegodišnjeg proučavanja dnevnika i pisama Engleskinja koje su boravile u Indiji, približava čitatelju živote i glasove tih žena. Odlazile su u veliko nepoznato, često nepripremljene za nedaće drugog podneblja i društvene uloge u kojima će se naći. Odlazile su kao supruge, guvernante, učiteljice, kao mlade žene u potrazi za bračnim partnerima; ponekad kao poduzetnice, misionarke, avanturistice. Mnoge nisu izlazile iz okvira koje im je zadala britanska kolonijalna zajednica, no neke su pokazale i da je moguće prevladati ograničenja vlastitog vremena, klase i spola u odnosu prema Indiji i Indijcima. Opsežno citirajući njihove zapise, autorica ove knjige govori o takozvanoj „maloj povijesti”, onoj koja nastaje na marginama velikih povijesnih događanja, ali je bez nje nemoguće stvoriti potpuniju sliku prošlosti. (Sanja Lovrenčić, urednica)

Biljana Romić (1960.) novinarka je i urednica. Diplomirala i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. surađuje na III. programu HR-a, od 1996. stalna urednica. Autorski i urednički potpisivala emisije Svjetska proza, Hrvatska proza, Daleki glasovi, Saturnova djeca, Ogledi i rasprave i dr. Izvršna urednica Zbornika Trećeg programa 2008–13, pokrenula stalan oblik suradnje s pulskim sajmom knjiga, zatim javnu Tribinu Trećeg programa, a 2014. TV emisiju Prekid programa zbog čitanja na HRT3. Obavljala dužnosti odgovorne urednice III. programa HR-a, urednice Kulturno-znanstvenog programa, v. d. glavne urednice programa HR-a. Prevela dvadesetak knjiga (E. Said, M. Nettlau, M. Ondaatje), stotinjak ogleda iz psihoanalitičke, književne teorije, filozofije, politologije i teorije povijesti umjetnosti te dramske tekstove.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –