Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ali Smith

Ljeto

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 07/2022.
  • 320 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532863116
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ljeto” počinje u zimi 2020. na pustoj plaži u Brightonu, s tinejdžerskim nedoumicama i umovanjima brata i sestre Greenlaw. Odvest će nas na otok Man, u britanski logor za “neprijateljske državljane” u vrijeme Drugog svjetskog rata, u posjet Shakespeareu i Dickensu, Chaplinu i Einsteinu. Pjesnički i razbarušeno, čas zaigrano, čas tjeskobno, u isti mah ironično i sentimentalno, Ali Smith zatvara prozni ciklus koji je obilježio drugo desetljeće 21. stoljeća i inaugurirao pisanje povijesnog romana u stvarnom vremenu.

Četiri godišnja doba, četiri godine, četiri knjige, od 2016. i Brexita do 2020. i pandemije. Kako pisati “o” trenutku “u” trenutku – i s vjerom da će tekst odoljeti zubu vremena, ne samo u književnom, nego i u društvenopolitičkom smislu? Smith u “Ljetu” povezuje konce između tema i likova koji se provlače kroz prethodne romane i tka završnicu koja otvoreno proziva desničarski nacionalizam i ksenofobiju, povijesnu krivnju i aktualnu ekološku odgovornost – i zadržava vjerodostojan humanistički optimizam.

Jedan od romana godine 2020. po izboru niza britanskih i američkih publikacija, “Ljeto” je dobitnik Nagrade Orwell za političku prozu 2021.

Iz medija:

Ljeto nije samo godišnje doba za sva vremena. Nego i virtuozan nastup književnice koja balansira na obzoru nepregledne tame današnjeg dana i sažima svu toplinu i svjetlo čovjekova unutarnjeg ljeta. – Ellen Akins, Washington Post

Ali Smith zaokružila je jedan od zacijelo najteže odredivih i najvažnijih pothvata suvremene proze… Prateći kako se likovi u Ljetu prepliću poput granja nad cestom, činilo mi se da nijedan romanopisac nije uspio tako točno opisati tužno i upućeno ludilo našeg vremena. – Charles Finch, Boston Globe

Sad je čas da u jednom dahu pročitamo sve četiri epizode koje zajedno tvore veličanstvenu, epsku ariju. Vizionarska, ambiciozna, velemajstorska serija Ali Smith još će se desetljećima proučavati i oponašati. – Esquire

U isti mah ludo novatorski i utješno poznat, književni pothvat Ali Smith kao da nas od samog početka usmjerava prema nadi, prema predodžbi da ako želimo obrnuti nepovratan tijek povijesti, rješenje moramo tražiti u mogućnostima romaneskne forme. – Sarah Collins, Guardian

Ali Smith rođena je u Invernessu 1962. Jedna je od najznačajnijih suvremenih britanskih prozaistkinja. U nizu njezinih romana valja istaknuti "Hotel Svijet" i "Nasumičnosti", oba finalista u izboru za nagrade Man Booker i Orange, te "Kako biti oboje" (2014.), dobitnika Baileys Women’s Prize for Fiction, kao i nagrada Goldsmiths i Costa za roman godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –