Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georgi Gospodinov

Sva naša tijela : Ultrakratke priče

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ksenija Banović
  • 08/2022.
  • 152 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584997
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kao djeca natjecali smo se tko će dulje izdržati pod vodom bez zraka. Zaroniš glavu, u nedostatku mora – u limenu kantu, zujanje u ušima, klaustrofobija u prsnom košu, ne dišeš pola minute, neki minutu i pol, ili više – otprilike koliko traje jedna kratka priča, i brzo podigneš glavu, vraćaš se u život. Prvi udah oštar je i poznat. Zadihan si kao da si putovao 20.000 milja pod vodom. Tako nekako trebale bi izgledati kratke priče. Nećeš se udaviti, ali poslije svakog tog urona udišeš kao da ti je prvi put. – Georgi Gospodinov, iz “Pogovora”

Sto tri ultrakratke priče sabrane u zbirci “Sva naša tijela” istodobno su duhovite i apsurdne, melankolične i ironične – stil koji nepogrešivo prepoznajemo iz prethodnih djela Georgija Gospodinova, njegovih “Prirodnog romana”, “Fizike tuge”, “Vremenskog utočišta”... Eksperiment je to verbalne askeze gdje se nostalgija za prošlošću prepleće sa znatiželjom za budućnošću, nastojanje da se uhvati trenutak koji iščezava i uspori vrijeme.

Iz medija:

Ovdje, gdje je koncentracija najvažnija, stvari su dovedene do izuzetnog majstorstva. Jedan poseban, još osjećajniji, još više prema unutra usmjeren pogled... Blisko prethodnim knjigama Georgija Gospodinova, a istodobno nešto potpuno novo. – Ivan Teofilov

Svaka je stranica ove knjige kamenčić koji je autor ostavio za sobom da se ne izgubi, kako bi ponovno pronašao svoj put... To je škrinja s blagom koja sadržava putovanje svih njegovih putovanja. – SatisFiction

Priče su Georgija Gospodinova smiješne, sveprisutne, maštovite, nježne, snovite, poetične, realistične, nadrealne, otkačene... – Livres.fr

Bugarski pisac sastavio je svojevrstan best of. Teme i registri koji se u njegovim drugim knjigama nalaze unutar većeg organizma, ovdje su izolirani na stranici, čak i grafički, uokvireni bjelinom... Njegova apologija fragmenta lucidna je deklaracija poetike formulirane u prividnom paradoksu. – Andrea Bajani, Il manifesto

Georgi Gospodinov (rođen 1968. u Jambolu) najprevođeniji je bugarski pisac nakon pada komunizma. Njegov prozni prvijenac "Prirodni roman" (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika. Sa svojim drugim romanom, "Fizikom tuge", osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada Jan Michalski (Švicarska), te se našao u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu – American PEN Translation Award, Premio Strega Europeo (Italija), Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis (Berlin) i dr. Piše poeziju i drame, autor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. "Slijepa Vajša", kratki animirani film napravljen po njegovoj istoimenoj priči, bila je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017.

Živi na različitim mjestima, kamo ga odvedu knjige. Tijekom 2018. živi u New Yorku zahvaljujući spisateljskoj stipendiji New York Public Library.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –