Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georgi Gospodinov

Prirodni roman

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tatjana Dunkova, Ksenija Banović
  • 07/2005.
  • 143, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531200378
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Georgi Gospodinov (1968.) jedan je od najčitanijih suvremenih bugarskih pisaca. Iako je književnu karijeru započeo nagrađivanim zbirkama pjesama, svjetsku slavu Gospodinovu je donio «Prirodni roman», njegova prva prozna knjiga.

»Prirodni roman« kronika je »bugarske traume devedesetih« sagledana kroz osobnu priču. Knjiga koju «The New Yorker» opisuje kao «anarhični, eksperimentalni prvijenac», «The Guardian» kao «sočan i intelektualan roman», a «The Times» kao «humoristično, melankolično i visoko idiosinkratično djelo», u već poznate okvire «priča s istočne strane» smješta ponešto neočekivan materijal: povijest javnih wc-a prepliče se s povijesšću raspada jednog braka, s povijesšću raspada jedne zemlje, s poviješću književnosti, filozofije, botanike... svih pripadajućih im raspada. Duhovita, ali ozbiljna; okrutna, ali topla - ova je knjiga balkanska u punom smislu te riječi, ali Balkan u njoj prostor je koji u sebe upija i Calvina i Austera, koji nas ne odvaja, već smješta u samo središte svega! Kritičari su ga jednoglasno proglasili najboljim bugarskim romanom devedesetih, a preveden je u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Italiji te sada i u Hrvatskoj.

Georgi Gospodinov urednik je «Književnog vjesnika», zaposlen na Institutu za književnost Bugarske akademije znanosti. Gospodinov je koautor i dviju književnih mistifikacija, “Bugarske hrestomatije” (1995) i “Bugarske antologije” (1998), a njegova zbirka priča “I druge priče” (2001) objavljena je na francuskom, češkom i njemačkom jeziku. Autor je i kazališnog komada “D.J.”, s kojim je osvojio nagradu Ikar za najbolji bugarski dramski tekst (2004). Poezija i priče Georgija Gospodinova objavljivane su u engleskim, njemačkim, francuskim, poljskim, češkim, američkim, danskim, finskim, mađarskim i dr. izdanjima. Živi i radi u Sofiji.

Georgi Gospodinov (rođen 1968. u Jambolu) najprevođeniji je bugarski pisac nakon pada komunizma. Njegov prozni prvijenac "Prirodni roman" (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika. Sa svojim drugim romanom, "Fizikom tuge", osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada Jan Michalski (Švicarska), te se našao u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu – American PEN Translation Award, Premio Strega Europeo (Italija), Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis (Berlin) i dr. Piše poeziju i drame, autor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. "Slijepa Vajša", kratki animirani film napravljen po njegovoj istoimenoj priči, bila je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017.

Živi na različitim mjestima, kamo ga odvedu knjige. Tijekom 2018. živi u New Yorku zahvaljujući spisateljskoj stipendiji New York Public Library.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –