Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Colum McCann

Pisma mladom piscu : Nešto praktičnih i filozofskih savjeta

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Tomislav Kuzmanović
  • 10/2022.
  • 160 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584980
  • Cijena: 15.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nagrađivani autor bestselera Colum McCann u nadahnjujućoj knjizi “Pisma mladom piscu” uhvatio se procesa pisanja i svih izazova i borbi s kojima se pisac može susresti dok gleda u bezdan praznog papira. Iako će sam McCann napisati da nas zapravo nitko ne može naučiti pisati, ovom knjigom ipak će nas i utješiti i savjetovati koristeći svoje spisateljsko iskustvo kao i ono profesora kreativnog pisanja.

Pisma mladom piscu” nisu udžbenik, već prijateljska ruka koja će reći da se ne bojiš bjeline stranice, da ponekad usporiš i živiš, da tvoji likovi trebaju biti toliko uvjerljivi da ti moraju slomiti srce, da ti pisanje, ako to zaista želiš, mora biti od životne važnosti, i da je neuspjeh dobar, samo moraš opet pokušati. Naravno, i da je bitno čitati Jamesa Joycea.

Pisma mladom piscu” bit će dobar suputnik u procesu stvaranja na kojeg je moguće osloniti se, ali i idealan sugovornik svakom tko je ikada odlučio nešto staviti na papir. Slušat će vas, ali i postaviti ono pravo pitanje ili biti potpora kad se pojavi sumnja. Jer, na kraju, svi koji vjeruju u književnost, poput McCanna, znaju: Književnost može biti oslonac ili uporište protiv očaja. Je li to dovoljno? Naravno da nije, ali to je sve što imamo.

Iz medija:

McCann vodi vlastitim primjerom u možda i najzabavnijem dijelu knjige: izboru epigrafa. Citati koji otvaraju svako od ovih vrlo kratkih poglavlja puni su mudrosti. McCann se prisjeća kako je Zadie Smith jednom rekla nešto što se može primijeniti na pisce, ali i na sve druge koji teže nečemu velikom: ‘Pomiri se sa životom punim tuge jer nikada nećeš biti zadovoljan. – The New York Times

Autor upozorava da se vlastiti uspjeh ne smije mjeriti s postignućima drugih pisaca i, sasvim originalno, savjetuje: ‘Nemoj da ti romantični privid sebe udari u glavu’, a za život pisca kaže: ‘Pisac nije netko tko to radi zbog kokaina ili White Horse Taverna gdje se Dylan Thomas napio pa umro…’ Jezgrovit, mudar, blago poticajan savjet priznata pisca. – Kirkus Review

Svoj svijet možemo proširiti samo ako prigrlimo drugost u samima sebi. Za to postoji jedna jednostavna riječ: empatija. Ali ne daj da te prevare. Empatija je nasilna. Empatija je teška. Empatija te može razbiti. Ako onamo zađeš, možda ćeš se promijeniti. Pripremi se: proglasit će te sentimentalnim. Ali zapravo su cinici sentimentalni. Žive u oblaku vlastite ograničene nostalgije. U njima nema ni jedne niti mišićnog tkiva. Ostaju na mjestu. Imaju jednu jedinu ideju i ona ne vodi ničemu. Upamti, jedna priča ne čini svijet, svijet je mnogo veći. U drugima nalazimo živu sliku samih sebe. I zato pusti cinike. Nadiđi ih vlastitim cinizmom. Zakorači u ono drugo mjesto. Vjeruj da je tvoja priča veća od tebe. – Colum McCann

Colum McCann autor je međunarodnih bestselera "Transatlantik", "Neka se veliki svijet vrti", "Zoli", "Dancer", "The Side of Brightness" i "Songdog", kao i triju hvaljenih zbirki kratkih priča, te publicističke knjige "Letters to a Young Writer". Djela su mu prevedena na više od četrdeset jezika. Dobitnik je mnogih internacionalnih priznanja, uključujući i National Book Award, internacionalnu književnu nagradu IMPAC Dublin, nagradu Zaklade Guggenheim te nagradu Pushcart, a njegov je kratki film "Everything in This Country Must" nominiran za nagradu Oscar. Član je American Academy of Arts and Letters kao i irskog umjetničkog društva Aosd.na. Dobitnik je priznanja francuske vlade Chevalier des Arts et des Lettres. Nagrađivan je i u Italiji, Njemačkoj, Kini. Piše za The New Yorker, The New York Times, The Atlantic i The Paris Review te predaje kreativno pisanje u sklopu MFA programa Hudson Collegea. Živi s obitelji u New Yorku, gdje je osnovao globalnu neprofitnu organizaciju za razmjenu priča Narrative 4.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –