Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Czeslaw Milosz

Osvajanje vlasti

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Adrian Cvitanović
  • 10/2022.
  • 252 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532604443
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Osvajanje vlasti" Czeslawa Milosza jedinstven je u poljskoj poslijeratnoj književnosti po tome što pokazuje kako politika pretvara ljude u puke poslušnike koji prodaju sva prijašnja načela u zamjenu za privremenu sigurnost. Jedan je naime totalitarizam smijenio drugi, pritišćući te nastojeći iskoristiti i potkupiti dojučerašnje zaklete protivnike.

"Osvajanje vlasti" ne bavi se općom panoramom povijesnih događaja u Poljskoj na kraju Drugoga svjetskog rata, nego s nekoliko pojedinačnih biografija, skiciranih škrto i nasumično. Tako je Piotr Kvinto – politički komesar I. poljske divizije, koji je bio prokazan zbog kontrarevolucionarne djelatnosti te uhićen i poslan na služenje kazne na Uralu – na koncu prisiljen surađivati s Rusima i žarko se nada prilici da emigrira u Pariz. Prije odlaska on pak prokazuje Stefana Cisowskog (konspirativnog pseudonima Foka), poljskog domoljuba, koji je bio u samom središtu varšavskih borbi, i to kao protivnika novouspostavljenog režima. Michał Kamieński pak – istaknuta javna ličnost u Poljskoj, kojega Rusi nazivaju “ideologom fašizma i antisemitizma” i koji zastupa nacionalističku i katoličku stranu – uspijeva ishoditi svojevrstan kompromis ne bi li sačuvao obraz, ali u biti je prisiljen na suradnju s novom vlašću…

“Ništa se ne može izraziti drugačije doli u detaljima”, kaže jedan od likova ovoga romana, čime izražava bit Miłoszeve spisateljske metode, primjerene ne samo njegovoj sjajnoj poeziji nego – ovdje je dokaz – i prozi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –