Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uwe Johnson

Treća knjiga o Achimu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Boris Perić
  • 10/2023.
  • 328 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533557342
  • Cijena: 20.84 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poznata istočnonjemačka glumica Karin početkom 1960. povremeno živi u Leipzigu, s tridesetogodišnjim slavnim biciklistom Achimom T., kojem je pričala i o svom bivšem životnom partneru, zapadnonjemačkom novinaru Karschu, s kojim je do 1952. živjela u Berlinu i Achim predlaže da Karscha pozovu u Leipzig. U razgovorima s Achimom Karsch najviše saznaje o njegovu djetinjstvu, majci, poginuloj zajedno s njegovom mlađom sestrom u jednom od savezničkih bombardiranja potkraj Drugog svjetskog rata, i o ocu, bivšem socijaldemokratu, koji je napredovao do mjesta konstruktora u zrakoplovnoj industriji i poklonio sinu svoj bicikl. Skrivenima ne ostaju ni godine što ih je Achim proveo kao član Hitlerjugenda, a dospijeva se i do priče o sabotaži na očevu radnom mjestu.

Očeva uloga u njoj i nakon pretresa kuće ostaje nejasna jer se otac zbog straha od denuncijacije nije usudio uputiti sina u istinske događaje na tzv. domovinskoj fronti tijekom posljednjih ratnih mjeseci. Da je nešto bitno ostalo prešućeno i u nastavku tog pokušaja „opisivanja opisa” Achimovih osobnih iskustava, čitatelj će saznati tek mnogo stranica poslije jer Achim oslobođenje Njemačke od nacizma kao i sovjetsku okupaciju svog zavičaja isprva opisuje bitno prijaznije od većine njegovih tadašnjih zemljaka, naposljetku, od jednog vojnika Crvene armije dobio je na dar čak i konfiscirani bicikl. Kasniji istočnonjemački biciklistički as relativizirat će pritom u prisjećanjima uvelike čak i činjenicu da će mu taj bicikl poslije oteti pripadnici iste te armije, kao i zločine koje je ona za prvih mjeseci okupacije činila nad njemačkim civilnim stanovništvom: „Ipak je važnije da nas je Crvena armija oslobodila fašizma i pomogla nam oko novog života.”

Iz kritika:

Takvim eskapadama Uwe Johnson sam stavlja u pitanje ono čemu se kod njega divimo: neodređenost i višeznačnost kod njega ne predstavljaju zbrkanost i nemogućnost, nego izraz onog poštovanja prema istini koje se ne može utisnuti ni u kakvu formulu.
— Günter Blöcker

Ne mogu zamisliti nijednu prozu manje pretencioznu i toliko korisnu, koja nikad ne želi dokazati svoje bogatstvo, već mu samo dopušta da koristi stvari, i to neiscrpno. Kao nehotice na taj način nastaje neka vrsta pjevanja s predmetima, ali najtiše vrste, čuje se svako zrnce pijeska kako pada u trag rečenice. Proza je to koja smjenjuje našu predodžbu o životu u istočnonjemačkom dijelu države kakvu hrane obavještajne službe. Kako se ondje netko snalazi iz dana u dan, tako se snalaze mnogi. Svakako, to je i politička proza, ali nema više parolaški karakter. Čak i ono što bi se iz romana moglo infiltrirati kao politički sud nije najvažnije u ovoj knjizi. Važno je nepretenciozno dokumentiranje životnog razlaza.
— Martin Walser

Uwe Johnson rodio se 1934. u Kamminu u Pomeraniji (danas Kamién Pomorski u Poljskoj) u obitelji švedskih doseljenika nastanjenih u Mecklenburgu. Otac mu je umro u sovjetskome internacijskom logoru neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, a majka 1956. prebjegla u Zapadni Berlin. Johnson je studirao njemačku filologiju u Rostocku i Leipzigu. Pisanjem se počeo baviti 1953. Njegov prvi roman "Ingrid Babendererde" tiskan je tek posmrtno. Prvo je objavljeno Johnsonovo djelo roman "Nagađanja o Jakovu" (Mutmassungen über Jakob), koji je izašao 1959. u izdanju frankfurtskog Suhrkampa. Roman "Treća knjiga o Achimu" (Das dritte Buch über Achim), objavljen 1961., neposredno prije izgradnje Berlinskog zida, postao je prvi književni simbol njemačke razjedinjenosti, a ujedno njegov najčitaniji i najprevođeniji roman. Već početkom 1960-ih Uwe Johnson živi u Zapadnom Berlinu, gdje je radio kao prevoditelj s engleskoga i urednik. Nekoliko je puta odlazio u SAD i tamo 1967. počeo pisati svoje glavno djelo "Jahrestage", čiji je prvi svezak objavljen 1970., u iduće tri godine izašla su još dva, a posljednji je objavljen tek 1983. Uwe Johnson bio je član zapadnonjemačkog PEN Centra i Akademie der Künste, a za svoja je djela dobio više njemačkih i međunarodnih nagrada. Umro je 1984. u Sheernessu u Engleskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –