Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uwe Johnson

Nagađanja o Jakovu

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Truda Stamać
  • 01/2013.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789532664225
  • Cijena: 19.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mladi željezničar Jakov Abs poginuo je jednoga maglovitog jutra u studenome prelazeći poprijeko kolodvor kako bi skratio put do tramvaja. Ali kako je Jakov uvijek išao preko tračnica i radio sedam godina na željeznici, njegova smrt izaziva čuđenje. U priči koja slijedi rekonstruiraju se posljednji tjedni njegova života kroz priče ljudi tijesno povezanih s njim – od prijateljice iz djetinjstva i nesuđene djevojke Gesine Cresspahl te njezina oca do agenata koji su ih pratili.

Pitanje je li se Jakov ubio ili je posrijedi tek nesretni slučaj nije toliko važno jer njegova smrt nedvojbeno pokazuje njegovu nemogućnost da se, ma koliko pametan i vješt bio, snađe u okolnostima u kojima je teško razlučiti prijatelja od špijuna te dobro od zla.

U svojemu prvom objavljenom romanu Uwe Johnson na avangardni način pripovijeda o mladiću razapetom između suprotstavljenih ideologija dviju njemačkih država u pedesetim godinama 20. stoljeća. Roman odlikuje pomno razrađena naracija, pa "Nagađanja o Jakovu" mnogi nazivaju pravim foknerijanskim djelom, a nema sumnje da je riječ o iznimnome književnom svjedočanstvu poslijeratnoga podijeljenog svijeta.

Jedan od velikih romana 20. stoljeća, suvremeni klasik koji je aktualan i sada, na početku 21. stoljeća.
Weltbild

Teško je zamisliti pisanje koje bi danas moglo biti relevantnije. (...) Njegovo djelo pokazuje da je moguće sjećati se bez nostalgije, raspraviti s vlastitom prošlošću bez naknadnog objašnjavanja i usmjeriti se novim obalama ne gledajući ih kao obećanje spasenja.

Daniel Schreiber, Die Tageszeitung

***

Martin Walser Uwe Johnson rodio se 1934. u Kamminu u Pomeraniji (danas Kamién Pomorski u Poljskoj) u obitelji švedskih doseljenika nastanjenih u Mecklenburgu. Otac mu je umro u sovjetskome internacijskom logoru neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, a majka 1956. prebjegla u Zapadni Berlin. Johnson je studirao njemačku filologiju u Rostocku i Leipzigu, a tijekom studija bio je suspendiran jer nije iskazivao potporu komunističkom režimu DDR-a.

Pisanjem se počeo baviti 1953. Njegov prvi roman "Ingrid Babendererde" odbile su sve nakladničke kuće kojima ga je ponudio (tiskan je tek posmrtno). Prvo objavljeno Johnsonovo djelo jest roman "Nagađanja o Jakovu" (Mutmassungen über Jakob), koje je izašlo 1959. u izdanju frankfurtskog Suhrkampa. U to je doba Johnson počeo živjeti u Zapadnom Berlinu, gdje je radio kao prevoditelj s engleskoga i urednik.

U šezdesetima je nekoliko puta odlazio u SAD te je tamo 1967. počeo pisati svoje glavno djelo "Jahrestage", čiji je prvi svezak objavljen 1970., u iduće tri godine izašla su još dva, a posljednji je objavljen tek 1983. Bio je član zapadnonjemačkog PEN Centra i Akademie der Künste, a za svoja je djela dobio više njemačkih i međunarodnih nagrada. Umro je 1984. u Sheernessu u Engleskoj.

Uwe Johnson rodio se 1934. u Kamminu u Pomeraniji (danas Kamién Pomorski u Poljskoj) u obitelji švedskih doseljenika nastanjenih u Mecklenburgu. Otac mu je umro u sovjetskome internacijskom logoru neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, a majka 1956. prebjegla u Zapadni Berlin. Johnson je studirao njemačku filologiju u Rostocku i Leipzigu. Pisanjem se počeo baviti 1953. Njegov prvi roman "Ingrid Babendererde" tiskan je tek posmrtno. Prvo je objavljeno Johnsonovo djelo roman "Nagađanja o Jakovu" (Mutmassungen über Jakob), koji je izašao 1959. u izdanju frankfurtskog Suhrkampa. Roman "Treća knjiga o Achimu" (Das dritte Buch über Achim), objavljen 1961., neposredno prije izgradnje Berlinskog zida, postao je prvi književni simbol njemačke razjedinjenosti, a ujedno njegov najčitaniji i najprevođeniji roman. Već početkom 1960-ih Uwe Johnson živi u Zapadnom Berlinu, gdje je radio kao prevoditelj s engleskoga i urednik. Nekoliko je puta odlazio u SAD i tamo 1967. počeo pisati svoje glavno djelo "Jahrestage", čiji je prvi svezak objavljen 1970., u iduće tri godine izašla su još dva, a posljednji je objavljen tek 1983. Uwe Johnson bio je član zapadnonjemačkog PEN Centra i Akademie der Künste, a za svoja je djela dobio više njemačkih i međunarodnih nagrada. Umro je 1984. u Sheernessu u Engleskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –