Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Matić

Ni na asfaltu, ni na zemlji

  • Nakladnik: Fraktura
  • 10/2024.
  • 160 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533587592
  • Cijena: 19.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svakodnevica, ustrajavanje u nježnosti, ljekovitost dubokih odnosa i samorefleksija suštinski su pogon ove životne poezije. Ali nikad se nisam prestala braniti / Potpunom razoružanošću, piše pjesnikinja i odvodi nas u intiman svijet istinski proživljenih emocija, razornih tuga i esktatičnih sreća. Sa Suzanom Matić krećemo u potragu za identitetom žene kojoj su djeca gotovo odrasla, koja se nosi s neizbježnim gubitkom roditelja, žene koja sluša svoju žudnju i neumorno traži onog Drugog. Pred nama je punokrvna lirska junakinja, gotovo mitska, koja ne prihvaća društvene norme, vjeruje svom instinktu i ne pristaje na nametnute uloge.

Stihovi zbirke pjesama "Ni na asfaltu, ni na zemlji" stihovi su i naših zaljubljivanja, brodoloma, gubitaka, ljubavi prema obitelji. Knjiga je to koja se dugo čuva nadohvat ruke i često otvara, kako bismo se sjetili tog neporecivog žara života, te nužnosti da živimo osjećajući i suosjećajući – bacajući se na glavu i na srce. Nemojte ništa propuštati, bez obzira na opasnost od razočaranja ili povrede, svakim nam stihom govori Suzana Matić, pozivajući nas da ne držimo srca ni na asfaltu, ni na zemlji, već što je bliže moguće jedni drugima.

Suzana Matić rođena je 1970. u Mainzu u Njemačkoj. Odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet.

Prvu knjigu "Samosanacije" objavila je 2012. u izdanju Algoritma, 2015. kod istog nakladnika objavljuje knjigu "Koliko sam puta okidala s boka", a 2016. u nakladi izdavačke kuće V.B.Z. knjigu poezije "Drugojačija". U rujnu 2017. u nakladničkoj kući Hena com izašla joj je knjiga kratkih priča "Ne naginji se unutra".

"Samosanacije" su 2015. objavljene i u Beogradu, u izdanju Factuma. U Rumunjskoj joj je 2017. u izdanju Editure Pim izašla trojezična zbirka poezije "Poezii Alesee".

Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno su čitane u emisijama na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –