Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douglas Adams

Život, univerzum i sve ostalo

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Milena Benini
  • 06/2005.
  • 216, meki uvez
  • ISBN 9536996812
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U nastavku kultnog «Vodiča za autostopere» Douglasa Adamsa, izgubivši dom, planet i djevojku, Arthur Dent zaglavio je na prapovijesnoj Zemlji i odlučio poludjeti. I izvrsno mu je krenulo – samo dvadeset minuta kasnije već je jurio preko polja za letećim Chesterfield kaučem s cvjetnim motivima. Ali onda je iskrsnuo problem s Krikkitancima, koji su željeli uništiti čitav svemir osim sebe samih (a i to možda), i Arthuru nije preostalo ništa drugo nego da se suoči s putovanjem kroz vrijeme, bistromatskim pogonom, Bogom Gromovnikom, smrtonosnim robotima-ubojicama i njihovim višenamjenskim borbenim palicama, te pokuša spasiti život, univerzum i sve ostalo … i to dvaput u jednom danu.

Satira koju Adams propituje, često vrlo suptilno, jest izuzetna kao i uvijek. Svatko tko će pročitati ovu knjigu zasigurno će se gušiti od smijeha, ali samo poneki će shvatiti da se zapravo smiju sami sebi i apsurdnosti ljudskog života s kojom se Adams tako suptilno poigrava.

Douglas Adams, britanski pisac znanstveno-fantastičnih romana, rođen je u Cambridgeu 1952. godine. Diplomirao je i magistrirao u Cambridgeu, a bavio se svime i svačim - radeći kao čistac kokošinjca, zidar, tjelohranitelj, bolnički nosač, režiser te radijski producent.

Svjetsku je slavu stekao zahvaljujući znanstveno-fantastičnom romanu, remek djelu «Vodič kroz galaksiju za autostopere» (The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy), prodanom u više od 15 milijuna primjeraka u cijelom svijetu. Ponukan njegovim uspjehom Adams je napisao i nekoliko nastavaka poput «Restorana na kraju svemira», «Doviđenja, i hvala za sve one ribe», «Život, univerzum i sve ostalo», a po njemu je snimljena i TV serija, postavljana kazališna predstava, a Adams je pred smrt radio i na scenariju za film.

Jedna od tajni njegovog uspjeha jest ono famozno nadrealističko spajanje nespojivog. Adams je spojio science fiction, prije njega žanr zamorno ozbiljan, s fascinantnim engleskim humorom.

Umro je 2001. godine u SAD-u od srčanog udara u 49. godini života i iza sebe ostavio ožalošćeno mnoštvo obožavatelja svojeg djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –