Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sven Hassel

Komesar

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Rebeka Toth Vujasinović
  • 10/2006.
  • 344 str., meki uvez
  • ISBN 9532520147
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Komesar je znao najveću rusku tajnu Drugog svjetskog rata – lokaciju na kojoj je bilo skriveno 30 milijuna dolara u zlatu. Progonjeni od strane Sibiraca i čudnih prirodnih pojava, Sven i drugovi pokušavaju sačuvati svoj plijen, ali i živu glavu na ramenima...

Opisujući rat kroz prizmu pojedinaca, običnih vojnika koji su na svojoj koži upoznali svu njegovu brutalnost, Hassel je pogodio dobitnu formulu kako steći milijune čitatelja diljem svijeta. Zahvaljujući vlastitom iskustvu 2. svjetskog rata, zasnovanom na ratovanju u Rusiji, Italiji i Francuskoj, on u svojim romanima ratni košmar opisuje s mnogo živopisnih i realističnih detalja, pri čemu je čitateljima posebno intrigantna činjenica da su njegovi junaci "s one druge", u ratu poražene njemačke strane. Hassel pokazuje rat kroz prizmu pojedinaca, običnih vojnika koji su na svojoj koži upoznali svu njegovu brutalnost. Nisu se borili samo protiv neprijatelja, nego i protiv nezamislivih vremenskih uvjeta, gladi, nadređenih časnika, često i sami protiv sebe. Stoga je najteže u ratu bilo ostati čovjekom.

Sven Hassel rođen je 1917. godine u siromašnoj deveteročlanoj obitelji. Morao je zarađivati za život već od sedme godine, i jedva je našao vremena za osnovno školovanje. S četrnaest je godina obilazio svijet kao brodski mali na teretnim brodovima. Za Velike ekonomske krize emigrira u Njemačku i uzima njemačko državljanstvo.

U njemačku vojsku je unovačen 1937. godine. Na poljskom frontu se bori u konjičkom puku, ranjen je i po oporavku prekomandiran u tenkovski puk. Nakon pokušaja dezertiranja upućen je u kažnjenički tenkovski puk koji se u Sovjetskom Savezu bori na svim većim bojištima (Smolensk, Moskva, Kursk, Lugansk). Po povlačenju prebačeni su na novo bojište u Italiji, na najgoru točku njemačkog otpora - Monte Cassino, a potom u Francusku. U jesen 1944. učestvuju u likvidaciji Varšavskog ustanka. Ratovanje završavaju u Berlinu gdje je Hassel i sedmi put ranjen i pada u sovjetsko zarobljeništvo.

Nakon oslobađanja Hassel se uspijeva zaposliti u administraciji kopenhagenske luke. Godine 1958. razbolio se od groznice koju je latentno vukao još iz ratnih vremena. Bio je paraliziran skoro dvije godine, i strašno je oslabio. Tada je težio samo 35 kilograma. Od 1956. godine živi isključivo od pisanja. U svojim romanima opisuje vlastiti 27. kažnjenički oklopni puk, koji je ratovao na najgorim europskim bojištima i, prema Hasselovim riječima, od 20.000 vojnika i časnika koji su služili u njemu tijekom šest godina kući se krajem 1945. vratilo iz sovjetskog zarobljeništva samo sedam ljudi. Od te sedmorice jedan je odmah završio u ludnici, dvojica su umrla od sušice, trojica (i Hassel) su teški bolesnici, a sedmoga smatraju zdravim jer mu je jedna noga amputirana ispod koljena, pa uz pomoć proteze može šetati Kölnskim ulicama.

Najprodavaniji je svjetski autor ratnih romana s tematikom iz Drugog svjetskog rata, napisao ih je 14 a prodaju se u preko pedeset zemalja svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –