Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sven Hassel

Ratni sud

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Rebeka Toth Vujasinović
  • 11/2007.
  • 351 str., meki uvez
  • ISBN 9879532520439
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Hasselovi junaci bore se u paklu finskog bojišta – u ratu leda, krvi, hladnoće i vukova. U ratu u kojem nije važno tko će pobijediti važno je jedino preživjeti.

No, čak je i preživljavanje opasno u vojsci kojom vladaju Führerovi fanatici. Preživjeti sukobe s ruskim tenkovima, strojnicama i bacačima plamena moglo je značiti završiti kao zatvorenik u ozloglašenom i okrutnom zatvoru u Torgauu, u kojem su uvjeti gori nego na bojištu, vojni sud i hladan, sivi dan kada ćete se naći licem u lice sa streljačkim vodom.


***

Danac Sven Hassel rođen je 1917. godine u siromašnoj deveteročlanoj obitelji. Morao je zarađivati za život već od sedme godine, i jedva je našao vremena za osnovno školovanje. S četrnaest je godina obilazio svijet kao brodski mali na teretnim brodovima. Za Velike ekonomske krize emigrira u Njemačku i uzima njemačko državljanstvo. U njemačku je vojsku unovačen 1937. godine. Na poljskom frontu se bori u konjičkom puku, ranjen je i po oporavku prekomandiran u tenkovski puk. Nakon pokušaja dezertiranja upućen je u kažnjenički tenkovski puk koji se u Sovjetskom Savezu bori na svim većim bojištima (Smolensk, Moskva, Kursk, Lugansk). Po povlačenju prebačeni su na novo bojište u Italiji, na najgoru točku njemačkog otpora - Monte Cassino, a potom u Francusku. U jesen 1944. učestvuju u likvidaciji Varšavskog ustanka. Ratovanje završavaju u Berlinu gdje je Hassel i sedmi put ranjen i padaju u sovjetsko zarobljeništvo.

Nakon oslobađanja Hassel se uspijeva zaposliti u administraciji kopenhagenske luke. Godine 1958. razbolio se od groznice koju je latentno vukao još iz ratnih vremena. Bio je paraliziran skoro dvije godine, i strašno je oslabio. Tada je težio samo 35 kilograma. Od 1956. godine živi isključivo od pisanja. U svojim romanima opisuje vlastiti 27. kažnjenički oklopni puk, koji je ratovao na najgorim europskim bojištima i, prema Hasselovim riječima, od 20.000 vojnika i časnika koji su služili u njemu tijekom šest godina kući se krajem 1945. vratilo iz sovjetskog zarobljeništva samo sedmoro ljudi. Od te sedmorice jedan je odmah završio u ludnici, dvojica su umrla od sušice, trojica (i Hassel) su teški bolesnici, a sedmog smatraju zdravim jer mu je jedna noga amputirana ispod koljena, pa uz pomoć proteze može šetati Kölnskim ulicama.

Sven Hassel je najprodavaniji svjetski autor ratnih romana s tematikom iz Drugog svjetskog rata, a knjige mu se prodaju u preko pedeset zemalja svijeta.

Sven Hassel rođen je 1917. godine u siromašnoj deveteročlanoj obitelji. Morao je zarađivati za život već od sedme godine, i jedva je našao vremena za osnovno školovanje. S četrnaest je godina obilazio svijet kao brodski mali na teretnim brodovima. Za Velike ekonomske krize emigrira u Njemačku i uzima njemačko državljanstvo.

U njemačku vojsku je unovačen 1937. godine. Na poljskom frontu se bori u konjičkom puku, ranjen je i po oporavku prekomandiran u tenkovski puk. Nakon pokušaja dezertiranja upućen je u kažnjenički tenkovski puk koji se u Sovjetskom Savezu bori na svim većim bojištima (Smolensk, Moskva, Kursk, Lugansk). Po povlačenju prebačeni su na novo bojište u Italiji, na najgoru točku njemačkog otpora - Monte Cassino, a potom u Francusku. U jesen 1944. učestvuju u likvidaciji Varšavskog ustanka. Ratovanje završavaju u Berlinu gdje je Hassel i sedmi put ranjen i pada u sovjetsko zarobljeništvo.

Nakon oslobađanja Hassel se uspijeva zaposliti u administraciji kopenhagenske luke. Godine 1958. razbolio se od groznice koju je latentno vukao još iz ratnih vremena. Bio je paraliziran skoro dvije godine, i strašno je oslabio. Tada je težio samo 35 kilograma. Od 1956. godine živi isključivo od pisanja. U svojim romanima opisuje vlastiti 27. kažnjenički oklopni puk, koji je ratovao na najgorim europskim bojištima i, prema Hasselovim riječima, od 20.000 vojnika i časnika koji su služili u njemu tijekom šest godina kući se krajem 1945. vratilo iz sovjetskog zarobljeništva samo sedam ljudi. Od te sedmorice jedan je odmah završio u ludnici, dvojica su umrla od sušice, trojica (i Hassel) su teški bolesnici, a sedmoga smatraju zdravim jer mu je jedna noga amputirana ispod koljena, pa uz pomoć proteze može šetati Kölnskim ulicama.

Najprodavaniji je svjetski autor ratnih romana s tematikom iz Drugog svjetskog rata, napisao ih je 14 a prodaju se u preko pedeset zemalja svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –