Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Nikčević

Gubitnički genij u našem gradu : Suvremena američka drama

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 12/2006.
  • 249 str., meki uvez
  • ISBN 9537067742
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga okuplja dvanaest tekstova o američkoj drami, dominantnom području autoričina interesa kojim se bavi preko dvadeset godina. Neki od tih tekstova prethodno su objavljeni u časopisima «Književna smotra», «Republika», «Rival» i dr. U tih dvanaest tekstova predstavljeno je šest pisaca i tri velike teme. U nekim tekstovima autorica primjenjuje vlastitu klasifikaciju američke drame koju je objavila u knjigama «Subverzivna američka dama ili simpatija za losere» 1994. i «Afirmativna američka drama ili živjeli Puritanci» 2003.

Primjenjujući odnos prema američkom snu, temeljnom mitu američkog društva, kao osnovno klasifikacijsko načelo američke realističke drame, u tim je knjigama pokušala dokazati da je tu dramu moguće podijeliti na subverzivnu (onu koja negira mit prikazujući gubitnike američkog sna, likove koji ne uspijevaju primijeniti poznata pravila) i afirmativnu (onu koja potvrđuje osnovne vrijednosti američkog sna i pokazuje junake koji uspiju prihvatiti i sebe, i okolinu, i svijet).

Međutim, te su knjige pisane kao znanstveni radovi koji u pokušaju dokazivanja nove klasifikacije analiziraju velik broj drama (Afirmativna ih ima preko stotinu) što običnom čitatelju, koji većinu tih drama ne poznaje, otežava praćenje i razumijevanje. Ovdje je klasifikacija primijenjena na pojedinačne autore (Wilder kao rodonačelnik afirmativne drame, Williams kao jedan od najznačajnijih autora stare subverzivne drame, Albee kao začetnik i Mamet kao vrhunac nove subverzivne drame), što ne samo da pojašnjava samu klasifikaciju nego čitatelju omogućuje bolje upoznavanje odabranog autora i proširivanje pogleda.

Nakon portretiranja ovih pisaca realističke drame (kanonskih prema mišljenju i svjetske i američke kritike) tu su dva teksta o Samu Shepardu kao najznačajnijem piscu američke drame koji izlazi iz realističkih kanona (gdje u analizi primjenjuje i neke druge teorijske pristupe, naprimjer arhetipsku kritiku) te prikazi najnovijih zanimljivih imena poput Davida Ivesa ili Neila LaButea.

Knjigu zaokružuju tri opsežna pregleda zanimljivih tema: analiza fenomena dominacije gay-drame ili homo-drame u američkom kazalištu devedesetih, analiza američkog teatra apsurda i njegove rubne pozicije u američkom kazalištu te prikaz teorijske i kritičke misli o američkoj drami i njezinih brojnih problema.

Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka, rođena 1960. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakutetu u Zagrebu. Redovna je profesorica i voditeljica teorije na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, gdje je bila voditeljica Odsjeka (2007‒2009). Predavala je na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (2003‒2007) te je dvije godine bila i voditeljica tog odsjeka (2004‒2006), a na doktorskom studiju iz književnosti istog fakulteta vodi dramski modul. Predaje kolegije o američkoj i britanskoj drami, kazališnoj kritici te povijest drame i kazališta.

Predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara kojemu je bila i tajnica u dva mandata. Članica je Glavnog odbora Matice hrvatske i aktivna članica brojnih hrvatskih i međunarodnih udruga kritičara i teatrologa (primjerice, dva je puta bila članica Upravnog odbora svjetskog ITI-ja). Objavila je više od stotinu znanstvenih i stručnih članaka u svjetskim časopisima (SSEP, PAJ, NTQ) te sudjelovala na brojnim simpozijima u zemlji i svijetu.

Urednica je pet antologija: "Antologija američke drame I i II", Zagreb 1993; "Antologija suvremene hrvatske drame", Skopje 2003; "Antologija ratne drame 1991‒1995", Zagreb 2011; "Antologija hrvatske ratne komedije 1991‒1997", Vinkovci 2013; "Antologija hrvatske poratne drame 1996‒2011", Zagreb 2014. Uredila je i zbornik na engleskome jeziku "Theatre Criticism Today", Zagreb 2002.

Objavila je sedam autorskih knjiga od toga tri knjige o američkoj drami: "Američka subverzivna drama ili simpatija za losere", Rijeka 1994; "Afirmativna američka drama ili živjeli Puritanci", Zagreb 2003. te "Gubitnički genij u našem gradu", Zagreb 2006. Dvije o hrvatskoj drami: "Što je nama hrvatska drama danas?", Zagreb 2008, te prvu knjigu o kazališnoj kritici u Hrvatskoj: "Kazališna kritika ili neizbježni suputnik", Zagreb 2011. za koju je dobila Nagradu Matice hrvatske Antun Gustav Matoš.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –