Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Nikčević

Nova europska drama ili velika obmana

  • Nakladnik: Meandar
  • 04/2005.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9532061797
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga " 'Nova europska drama' ili velika obmana" govori o najnovijem europskom trendu - dramama punim eksplicitnog nasilja i vulgarnog jezika koje su krajem dvadesetoga stoljeća preplavile Europu i izazvale reakcije na granici histerije - kako protivnika koji su tvrdili da je riječ o djelima bez ikakve umjetničke vrijednosti, koja samo šokiraju nasiljem, tako i pobornika koji su tvrdili da je to jedini mogući "izraz osjećaja epohe" i vrhunska umjetnost.

Zanimljivo i čitko pisana u maniri krimića napeto vodi čitatelja od početka uspona jednoga britanskog trenda nasilja [takozvani "in-yer-face theatre - drama koja udara u lice", s najznačajnijim predstavnicima Sarah Kane i Markom Ravenhillom) i njegova prijelaza u Europu pod nazivom "nova europska drama". Tekst je provokativan jer u određenom smislu po prvi put ukazuje na središta moći u europskom kazalištu i mehanizme utjecaja i nametanja određenog trenda ili osobe kao "vrhunske vrijednosti", temeljene uglavnom na demagogijama i napadima.

Aktualnost knjige još uvijek je izrazita jer trend, iako na izmaku u zemljama koje su ga započele, još uvijek ima svoje odjeke na našim scenama [nedavno postavljanje "Shopping and F***" Marka Ravenhilla. ona je rezultat autoričina dugogodišnjeg praćenja europskog kazališta i studioznog istraživanja njegovih mijena i prinosa.

Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka, rođena 1960. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakutetu u Zagrebu. Redovna je profesorica i voditeljica teorije na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, gdje je bila voditeljica Odsjeka (2007‒2009). Predavala je na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (2003‒2007) te je dvije godine bila i voditeljica tog odsjeka (2004‒2006), a na doktorskom studiju iz književnosti istog fakulteta vodi dramski modul. Predaje kolegije o američkoj i britanskoj drami, kazališnoj kritici te povijest drame i kazališta.

Predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara kojemu je bila i tajnica u dva mandata. Članica je Glavnog odbora Matice hrvatske i aktivna članica brojnih hrvatskih i međunarodnih udruga kritičara i teatrologa (primjerice, dva je puta bila članica Upravnog odbora svjetskog ITI-ja). Objavila je više od stotinu znanstvenih i stručnih članaka u svjetskim časopisima (SSEP, PAJ, NTQ) te sudjelovala na brojnim simpozijima u zemlji i svijetu.

Urednica je pet antologija: "Antologija američke drame I i II", Zagreb 1993; "Antologija suvremene hrvatske drame", Skopje 2003; "Antologija ratne drame 1991‒1995", Zagreb 2011; "Antologija hrvatske ratne komedije 1991‒1997", Vinkovci 2013; "Antologija hrvatske poratne drame 1996‒2011", Zagreb 2014. Uredila je i zbornik na engleskome jeziku "Theatre Criticism Today", Zagreb 2002.

Objavila je sedam autorskih knjiga od toga tri knjige o američkoj drami: "Američka subverzivna drama ili simpatija za losere", Rijeka 1994; "Afirmativna američka drama ili živjeli Puritanci", Zagreb 2003. te "Gubitnički genij u našem gradu", Zagreb 2006. Dvije o hrvatskoj drami: "Što je nama hrvatska drama danas?", Zagreb 2008, te prvu knjigu o kazališnoj kritici u Hrvatskoj: "Kazališna kritika ili neizbježni suputnik", Zagreb 2011. za koju je dobila Nagradu Matice hrvatske Antun Gustav Matoš.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –