Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikica Talan

Suživot s Portugalom

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 08/2005.
  • 371, meki uvez
  • ISBN 9537067408
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga uglednog hrvatskog stručnjaka za portugalsku književnost Nikice Talana sastavljena je od luzitanističkih radova koji u prvome redu problematiziraju dodire dviju kultura - hrvatske i portugalske. Autor pritom pod portugalskom kulturom ne podrazumijeva samo civilizacijske tekovine unutar granica Portugala, nego i zbivanja u bivšim portugalskim kolonijama, dakle "stanje" cijeloga luzofonog svijeta, u kojemu najistaknutije mjesto ima Brazil. U tom kontekstu Talan se u širem kulturološkom obuhvatu bavi poviješcu fado-pripovijetke, utjecajem Biblije na portugalsku i brazilsku književnost, poviješću brazilskog romana, poetikama najistaknutijih literarnih osobnosti (Vieira, Saramago, Amado, Pessoa, Castro) te suvremenim književnim pojavama.

Osobito su zanimljivi prilozi koji se tiču prožimanja dviju kultura, hrvatske i portugalske. To su portugalski prijevod Marulićeve «Institucije» s osobitim obzirom na poglavlje "O gajenju istine i izbjegavanju laži", Hrvatska kroz kulturu: Dani hrvatske kulture u Portugalu te tekstovi na portugalskom koji dotiču aktualne hrvatske književne i kulturne teme.

U dijelu knjige koji je na portugalskom nalaze se i prijevodi iz starije i novije hrvatske književnosti (od Hasanaginice do poezije Ivana Goluba), koji informativno i nadasve stručno upućuju portugalskog čitatelja na hrvatsku kulturu. Usprkos visokoj stručnoj razini, knjiga je pisana zanimljivo i s velikim zanosom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –