Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tena Štivičić

Odbrojavanje

  • Nakladnik: Profil
  • 09/2007.
  • 161 str., meki uvez
  • ISBN 9789531205788
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Proteklih se godina Tena Štivičić potvrdila kao vrsna dramatičarka čiji su dramski tekstovi doživjeli uspjeh ne samo na hrvatskim pozornicama već i na međunarodnoj sceni. Posljednjih godina ona živi i stvara u Londonu; međutim nije izgubila vezu s domovinom.

Osim kazališnih komada na hrvatskim scenama, u profesionalnom je smislu za zavičaj vezuju i esejistički tekstovi koje stalno objavljuje u časopisu Zaposlena. Valja odmah primijetiti da su zapisi Tene Štivičić nastali kao svojevrsna antiteza kolumnistici kakvu njeguje niz popularnih kolumnistica u tzv. šarenom i ženskom tisku. Dok u tim popularnim glasilima dominira diskurs čik-lita, Štivičićeva pokazuje svjestan napor da se udalji od tipičnih tema te vrste književnosti: ona se ne bavi pomodnim trendovima, površnim aspektima muško-ženskih odnosa, već na jedan ozbiljniji način promišlja poziciju suvremene mlade žene u svijetu tranzicije, globalizacije i rastućeg konzumerizma.

Njezini su zapisi knjiga samosvjesne mlade žene, intelektualke spremne da se suoči sa stvarnim problemima našega društva.

***

Tena Štivičić rođena je u Zagrebu 1977. godine. Tu je završila dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Trenutno je na magisteriju na Goldsmiths Collegeu u Londonu. Napisala je šest drama (tri su objavljene) koje su izvedene u profesionalnim i off kazalištima u Hrvatskoj i nekoliko drugih europskih zemalja, te emitirane na hrvatskom, njemačkom i slovačkom radiju. Drama "Nemreš pobjeć od nedjelje" dobila je 1999. Nagradu “Marin Držić” i Rektorovu nagradu, a objavljena je u zbirci hrvatskih drama devedesetih "Nova hrvatska drama".
Sudjelovala je na Internet-projektu kazališta Royal Court iz Londona, gdje je s desetak mladih svjetskih pisaca napisala radio-dramu "We are Water" za BBC World Service.
Kolumnistica je časopisa Zaposlena.
Drame izvedene u profesionalnim kazalištima: "Nemreš pobjeć od nedjelje" (Zagrebačko kazalište mladih, 1999; Mestno Gledališče Ljubljana, Slovenija; Raum Dreiundreisig, Švicarska), "Viteška priča, epizoda "1 – Parsifal (Kazalište Mala scena, Zagreb, 2001), "Dvije" (Atelje 212, Beograd; HNK Zagreb – Scena Habunek, 2003), "Pssst" (Kazalište Trešnja, Zagreb, 2003).

Tena Štivičić (Zagreb, 1977.) Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008.

Drama "Tri zime" (Three Winters), pisana na engleskom jeziku, izvedena je u National Theatre u Londonu krajem 2014. i osvojila nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. Drame "Nemreš pobjeć od nedjelje", "Dvije i Fragile!" objavljene su u knjizi "Dvije i druge" (2008.). Objavila je dvije zbirke kolumni "Odbrojavanje" (2007.) i "Vrag ne spava" (2010.).  Drama "Invisible" (Nevidljivi), premijerno izvedena u Velikoj Britaniji 2011., trenutno je u pripremi kao igrani film. "Sedam dana u Zagrebu" i "Krijesnice" premijerno su izvedene u ZKM-u u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –