Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tena Štivičić

Dvije i druge

  • Nakladnik: Profil
  • 06/2008.
  • 260 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531207720
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U knjizi drama "Dvije i druge" Tena Štivičić je zaokružila mladenački dio svog opusa i to dramama "Nemreš pobjeć od nedjelje", "Dvije" i "Fragile!".

U prve dvije drame prikazan je senzibilitet generacije koja bježi u svijet u kojemu se miješaju dobro i zlo, lake droge i pritajena erotičnost te zbunjenost u stvarnosti, dok se glavna zbivanja događaju u neizgovorenim trenucima, između dijaloga. Drama "Fragile!" govori o životu imigranata u Londonu. U njoj jača društvena kritičnost, dok dramaturgija postaje složenija i tamnija, a scenski govor ozbiljniji i bogatiji.

Autorica nam u svojim dramama donosi krupni kadar i pritajene misli likova koje susrećemo u vlastitome susjedstvu, sa željom da nam pokaže kako društvo utječe na naše najintimnije odnose i privatne probleme, bez imalo forsiranja logike tamo gdje je zapravo i nema.

"Tena u svojim dramama ne forsira logiku tamo gdje je nema, ne utjeruje pravdu nauštrb životu, ne krati rečenicu da bi sakrila prazninu niti je produljuje da bi nam pojašnjavala nejasnoće, ne ulaguje nam se niti nas prezire bili mi glupi ili pametni, snobovi, seljaci, Zagrepčani ili stanovnici svijeta. Zato sve što napiše igra. Jer ona nije samo profesionalka koja piše otkad zna za sebe i jer piše tako kao da bez toga ne bi znala za sebe, ona je i prijateljica puna ljubavi i za brz i sumanut život oko sebe I za kazalište, za ljude koji ga rade i s mnogo poštovanja za one koji u njega dolaze".
(Tea Gjergjizi Agejev, redateljica)

***

Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu. Završila je jezičnu gimnaziju i diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirala je dramsko pismo na Goldsmiths Collegeu, University of London. Od 2003. živi i radi u Londonu.
Piše drame, filmske scenarije i kolumne u časopisu Zaposlena i u Vjesniku. Kolumne iz Zaposlene objavljene su 2007. u zbirci kolumni Odbrojavanje, u Profilovu izdanju.
Sudjelovala je na mnogim programima za mlade pisce kao što su Interplay Australia i jednogodišnji Paines Plough Future Perfect Writers Programme.
Provela je šest mjeseci u Bielu u Švicarskoj kao gost-umjetnik bernskog kantona.
Royal Court Theatre i BBC uvrstili su je 2006. među 50 mladih pisaca koji će obilježiti sljedećih 50 godina u kazalištu Velike Britanije.
Za Kazalište Ulysses adaptirala je s ocem, Ivom Štivičićem, novelu "Pijana noć" 1918. Miroslava Krleže.

Tena Štivičić (Zagreb, 1977.) Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008.

Drama "Tri zime" (Three Winters), pisana na engleskom jeziku, izvedena je u National Theatre u Londonu krajem 2014. i osvojila nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. Drame "Nemreš pobjeć od nedjelje", "Dvije i Fragile!" objavljene su u knjizi "Dvije i druge" (2008.). Objavila je dvije zbirke kolumni "Odbrojavanje" (2007.) i "Vrag ne spava" (2010.).  Drama "Invisible" (Nevidljivi), premijerno izvedena u Velikoj Britaniji 2011., trenutno je u pripremi kao igrani film. "Sedam dana u Zagrebu" i "Krijesnice" premijerno su izvedene u ZKM-u u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –