Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Tulije Ciceron

Marko Tulije Ciceron : Život i djelo ; Lelije o prijateljstvu

  • Nakladnik: CID - Nova
  • Prijevod: Zvonimir Milanović
  • 10/2007.
  • 164 str., meki uvez
  • ISBN 9789536566839
  • Cijena: 11.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Marko Tulije Ciceron veliki je govornik, državnik i filozof. Razdoblje od 90. do 40. godine prije Krista obično se naziva "Ciceronov vijek". Ciceron ga je obilježio na nezamjenjiv način u područjima retorike, politike, filozofije i književnog stvaralaštva uopće.

Spis "Lelije o prijateljstvu" zavrjeđuje u Ciceronovu opusu posebno mjesto. To djelo, malo po broju stranica, ali veliko po sadržaju i ideji prijateljstva, Ciceron je napisao u posljednjoj godini svog burnog života, nakon smrti Gaja Julija Cezara i neposredno prije konflikta s Antoriijem, 44. godine prije Krista. Također treba imati na umu da je Ciceron ovo djelo pisao nakon razvoda s Terencijom i smrti voljene kćeri Tulije, u najtežim danima rušenja vlastitog svijeta, kada mu je svoju ljudsku i moralnu podršku bezuvjetno pružio stari prijatelj, knjižar i izdavač njegovih djela, komu je djelo i posvećeno, Tit Pomponije Atik.

Spis "O prijateljstvu" posjeduje iznimnu vrijednost iz više razloga. Kao prvo, to je jedno od rijetkih djela, ne samo Ciceronovih, nego uopće u povijesti književnosti, koja se po književnoj kvaliteti i emocionalnoj dubini ravnopravno mogu nositi s Platonovim dijalozima. Naime, poznato je da Platonovi dijalozi imaju veliku i filozofsku i književnu vrijednost. Filozofska se vrijednost ogleda u idejama, književna u emocionalnosti i formi situacije koja sadrži u sebi dimenziju životne drame. Platon preko svoga učitelja Sokrata iznosi velike ideje, a razvojem tumačenja tih ideja nastaje tijekom dijaloga istinski Platonov teatar, prava filozofska drama.

Ciceron u rimskom ozračju preko Lelija na vrlo jednostavan i ništa manje dubok način govori o prijateljstvu. Ono međutim što stvarno fascinira jest upravo Ciceronova sugestivna dramska snaga. Već nakon prvih nekoliko odlomaka nestaje svaka potreba uspoređivanja Cicerona s Platonom. Ciceron govori svojim jezikom, istinski, uvjerljivo, snažno.

U ovom opsegom malom djelu Ciceron u formalnom smislu ne govori o velikim metafizičkim idejama koje je pokretao Platon, nego o nečem naizgled tako jednostavnom kao što je prijateljstvo. Ali upravo u tom djelu Ciceron pokazuje svoju vrijednost čovjeka, Rimljanina, državnika i književnika, koji pažnju čitatelja prenosi najprije u vrijeme svojih predaka, a zatim u onostrano, budući da se otkriva svijet prijateljstva kao svijet ideala i vrline, u koju po Ciceronu u svojoj osnovi vjeruje svaki čovjek.

Zašto bi, međutim, bilo bitno pisati o nečemu što ionako zna svaki čovjek? Na to pitanje Ciceron kao da odgovara pitanjem: a zna li? I negdje tijekom samog čitanja zbilja postaje moguće potvrditi, prepoznati ili tek otkriti vlastite stavove. Klasična jednostavnost, otvorenost prema istini, plemenitost u poimanju života, sebe i drugih - to je ono što nam otkriva Marko Tulije Ciceron u ovom malom i vrijednom djelu. (Zvonimir Milanović)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –