Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Isabel Allende

Paula

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tamara Horvat Kanjera
  • 11/2007.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789536791972
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Zauvijek… Što je to, Paula ? Izgubila sam pojam o vremenu u ovoj bijeloj zgradi gdje kraljuje jeka i nikad nije noć. Iščeznule su granice stvarnosti, život je labirint pronađenih zrcala i iskrivljenih slika. Prije mjesec dana u ovaj isti sat ja sam bila druga žena. Postoji jedna moja fotografija iz toga doba, na zabavi sam u povodu predstavljanja mog posljednjeg romana u Španjolskoj, u dekoltiranoj haljini boje patlidžana, s ogrlicom i srebrnim narukvicama, s dugim noktima i samozadovoljnim smiješkom, stoljeće mlađa no što sam sada. Ne prepoznajem tu ženu, u četiri tjedna bol me je preobrazila. ”

Memoare "Paula" čileanska je književnica Isabel Allende objavila je 1994. godine, a nastali su dvije godine nakon smrti njezine kćeri. Naime, u prosincu 1991. njezina se mlada kći iznenada razboljela od rijetke bolesti porfirije i ubrzo pala u komu. Od tog trenutka pa do prosinca 1992. u hodnicima madridske bolnice i sobi hotela u kojemu je Isabel Allende boravila te potom uz bolesničin krevet u njezinoj kući ispisana je potresna autobiografska pripovijest koja zahvaća mnogo dublje i šire no što je odnos majke i kćeri ili tragičan obiteljski gubitak.

Pokušavajući ispisati povijest njihove obitelji, kako bi Paula, kad se probudi iz kome znala više o svojim korijenima, Allende isprepleće epizode iz svoga djetinjstva i mladosti, od Čilea preko Venezuele kamo je prebjegla nakon pada Allendeove vlade do konačnog boravišta u SAD-u, s trenucima vezanim uz kćerinu bolest i nade u njezin oporavak.

Povijest obitelji nerazdvojiva je od povijesti zemlje iz koje je spisateljica potekla i koju ne može zaboraviti, a ljubavi, strasti, prijateljstva i duboke doživotne veze dio su ove potresne i prosvjetljujuće priče.

Obiteljska saga, priča o fatalnim vječnim ljubavima, susret svjetova Južne i Sjeverne Amerike, evolucija žene i revolucija njihova položaja u društvu, sve se to preklapa u ovom snažnom štivu.

Isabel Allende rodila se 1942. u Peruu, a odrasla je u Čileu. Od sedamnaeste godine neumorno se bavi novinarskim i spisateljskim radom. Međunarodnu je slavu stekla već prvim romanom "Kuća duhova" (1982.). Otad je objavila više od dvadeset bestselera, koji su poželi zavidan kritički uspjeh. Među njima se ističu "O ljubavi i sjeni", "Eva Luna", "Kći sudbine", "Otok pod morem", "Paula" i "U jeku zime". Njezina su djela prevođena na više od četrdeset jezika: zabavna i poučna, prepliću maštovite priče s povijesnim događajima.

Uz književni rad, Isabel Allende aktivno se zauzima za ljudska prava. Nakon smrti kćeri Paule 1996. u njezino je ime osnovala dobrotvornu zakladu za potporu ženama diljem svijeta. Primila je petnaest počasnih doktorata i nagradu za životno djelo PEN-a, a Barack Obama dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode, najveće civilno odličje SAD-a. Isabel Allende živi u Kaliforniji i s više od 74 milijuna prodanih primjeraka ubraja se među najčitanije pisce u Latinskoj Americi, SAD-u i Europi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –