Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Isabel Allende

Paula

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tamara Horvat Kanjera
  • 11/2007.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789536791972
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Zauvijek… Što je to, Paula ? Izgubila sam pojam o vremenu u ovoj bijeloj zgradi gdje kraljuje jeka i nikad nije noć. Iščeznule su granice stvarnosti, život je labirint pronađenih zrcala i iskrivljenih slika. Prije mjesec dana u ovaj isti sat ja sam bila druga žena. Postoji jedna moja fotografija iz toga doba, na zabavi sam u povodu predstavljanja mog posljednjeg romana u Španjolskoj, u dekoltiranoj haljini boje patlidžana, s ogrlicom i srebrnim narukvicama, s dugim noktima i samozadovoljnim smiješkom, stoljeće mlađa no što sam sada. Ne prepoznajem tu ženu, u četiri tjedna bol me je preobrazila. ”

Memoare "Paula" čileanska je književnica Isabel Allende objavila je 1994. godine, a nastali su dvije godine nakon smrti njezine kćeri. Naime, u prosincu 1991. njezina se mlada kći iznenada razboljela od rijetke bolesti porfirije i ubrzo pala u komu. Od tog trenutka pa do prosinca 1992. u hodnicima madridske bolnice i sobi hotela u kojemu je Isabel Allende boravila te potom uz bolesničin krevet u njezinoj kući ispisana je potresna autobiografska pripovijest koja zahvaća mnogo dublje i šire no što je odnos majke i kćeri ili tragičan obiteljski gubitak.

Pokušavajući ispisati povijest njihove obitelji, kako bi Paula, kad se probudi iz kome znala više o svojim korijenima, Allende isprepleće epizode iz svoga djetinjstva i mladosti, od Čilea preko Venezuele kamo je prebjegla nakon pada Allendeove vlade do konačnog boravišta u SAD-u, s trenucima vezanim uz kćerinu bolest i nade u njezin oporavak.

Povijest obitelji nerazdvojiva je od povijesti zemlje iz koje je spisateljica potekla i koju ne može zaboraviti, a ljubavi, strasti, prijateljstva i duboke doživotne veze dio su ove potresne i prosvjetljujuće priče.

Obiteljska saga, priča o fatalnim vječnim ljubavima, susret svjetova Južne i Sjeverne Amerike, evolucija žene i revolucija njihova položaja u društvu, sve se to preklapa u ovom snažnom štivu.

***

Isabel Allende rodila se 1942. u Peruu, a odrasla je u Čileu. Nakon pada vlade Salvadora Allendea napustila je domovinu. Autorica je romana "Kuća duhova", "Eva Luna", "O ljubavi i sjeni", "Beskonačni plan", "Kći sreće", "Portret u sepiji", romana za mlade "Grad zvijeri", zbirke pripovijedaka "Priče Eve Luna", te memoara "Paula", "Afrodita" i "Moja izmišljena zemlja". Isabel Allende živi u Kaliforniji i ubraja se među najčitanije pisce u Latinskoj Americi, SAD-u i Europi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –