Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Malnar Borna Bebek

U potrazi za Staklenim gradom

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2007.
  • 300 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531206532
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novo izdanje kultnog putopisa koji je, nakon što je prvi puta objavljen 1986. godine, doživio pet izdanja (u bivšoj Jugoslaviji) i osvojio generacije čitatelja.

Željko Malnar i Borna Bebek, kao neka vrsta hrvatskog Corta Maltesea i njegova prijatelja Rasputina, putuju Turskom, Iranom, Indonezijom, Indijom, Afganistanom, Tibetom… u potrazi za mističnim tajnama, paralelnim svjetovima ali i za samim sobom. Oni se spuštaju u špilje Kapadokije, silaze u podzemni svijet mrtvih s ljudožderima na Solomonskim otocima, otkrivaju tajne posljednih pripadnika naroda Kailaša i ulaze u Stakleni grad s budističkim svećenicima na Tibetu.

Putovanje je opasno jer treba preživjeti susrete s divljim indijanskim plemenima, krijumčarima opijuma ili ponosnim pripadnicima nikad pokorenih Patana u bespućima Pakistana, treba prejedriti Azijski ocean i popeti se na Himalaju, ali oni nisu samo u potrazi za znanjem, njima je draga i avantura...

Malnarov i Bebekov «Stakleni grad» istovremeno je putopis, antropološka rasprava, utopija, komparatističko-filozofska studija, ali i tekst koji se čita u jednom dahu. Ovakvo djelo ne nastaje slučajno. (Jure Kaštelan)

Željko Malnar, istraživač, putopisac i filmski radnik, rođen je u Zagrebu 12. travnja 1944. Nakon što je započeo studij medicine u Zagrebu, otišao je na Istok. U Indiji je živio više od 10 godina, gdje je studirao na Institutu za masovne komunikacije - Filmski odjel. Nakon diplome studirao je indijsku filozofiju i religiju u ašramu Swamija Shama u Kuiu Wellyju, na Himalaji. Kao vođa ekspedicija postaje poznat nakon što je prošao pustinju Dašt-i-Margo (Pustinju smrti, u Afganistanu), džungle na Šri Lanki, pustinju Thar u Indiji, džungle Amazone. 

Kao redatelj-snimatelj radi za producentske kuće Tropic Venture, John Allen, Don Charman, Film Division of India i druge. Bio je dugogodišnji je suradnik Televizije Zagreb i Televizije Beograd, a godinama je vodio kultnu emisiju 'Nightmare stage' na OTV-u i Z1.

Za uspjehe u zbližavanju i razumijevanju različitih kultura kao počasni građanin dobio je ključeve grada Forth Wortha u Texasu (zbog izvanrednih rezultata expedicije "Around the Tropic World" čiji je bio zapovjednik). Osim njega, zlatne ključeve dobili su još samo džezist Ornet Colman i astronaut Armstrog. Jedini je stranac nositelj titule 'seuli' (poglavica koji govori) u polinezijskoj državi Zapadnoj Samoi. Dobitnik je brojnih priznanja za djelatnosti u sklopu svojeg istraživačkog rada.

Umro je u Zagrebu 9. srpnja 2013.

Borna Bebek rođen je 17. travnja 1948. u Zagrebu. Od rane mladosti putuje istočnim zemljama s ocem, istraživačem podzemnih voda. Nakon završenog studija filozofije i ekonomije prekida magisterij na temu ekonomije zemalja u razvoju i putuje na Istok autobusom, konjem i jahtom. Zaustavlja se u Indiji gdje dulje vrijeme boravi u ašramu u gradu Puri. Vraća se u Europu nastavlja magisterij u Heidelbergu. Upoznavši Željka Malnara, zajedno s njim putuje na Istok. Nakon što se vratio u Europu, u 28. godini doktorira na London School of Economics. Nakon položenog doktorata radi u Zagrebu kao ekonomist proučavajući odnose između zemalja Juga i Sjevera. U ekonomiji interpretira strukturalnu krizu kroz rascjep muškog i ženskog elementa, odnosno rascjep Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. 

U svojoj profesiji poznat je po brojnim radovima i knjigama The Third City, RKP, Boston, SAD, 1983.; Treći grad, Logos, Split; Poslovna etika, Smergija, Zagreb, 2000.; Integrativno vodstvo - leadership, Sinergija, Zagreb, 2005.; Projektiranje procesa i strukture organizacije, Sinergija, Zagreb, 2006. U popularnoj literaturi autor je knjige Santhana, one Man's Road to the East, Bodlev Head, London, 1980., Santana, Matica hrvatska, Zagreb, 1980.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –