Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Viktor Žmegač

Od Bacha do Bauhausa : Povijest njemačke kulture

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2007.
  • 902 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531507912
  • Cijena: 104.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Obuhvatiti njemački kulturni krug od Bacha, Beethovena, Schuberta, Schumanna, Wagnera, Schillera, Schopenhauera, Goethea, Heinea, Hegela, Nietzschea, Einsteina, Marxa, Thomasa Manna, Kafke pa sve do Bauhausa i veličanstvene plejade njemačkih umjetnika 20.stoljeća znači obuhvatiti i presjek svjetske povijesti umjetnosti i filozofije.

Što su i na koji način Nijemci i njemački državljani pridonijeli europskoj i svjetskoj kulturi, koje su osobitosti njemačkoga duha isključivo nacionalnoga karaktera, a koje su svjetskog, univerzalnog karaktera, što su drugi narodi mislili o Nijemcima i niz drugih pitanja veže su uz ovu, malo je reći, sveobuhvatnu sintezu njemačke estetske kulture, humanističkih znanosti i filozofije.

Knjiga “Od Bacha do Bauhausa” jedinstvena je po mnogočemu. Iako se knjiga temelji na znanstvenom i interdisciplinarnom pristupu zahtjevnoj temi, predstavljanju razvoja jedne nacionalne kulture, ona ni u kom slučaju nije sveučilišni udžbenik za studente germanistike. Upravo suprotno, pisana je izuzetno jednostavnim i pristupačnim jezikom, obrađujući epohe od Srednjeg vijeka do današnjih dana na popularan, ali stručan način, donoseći niz izvornih, originalnih spoznaja i uvida o njemačkoj glazbi, književnosti, slikarstvu, filmu i znanosti.

Na preko 900 stranica raskošno ilustrirane povijesti njemačke kulture, Žmegač obrađuje više od 1000 godina duhovnog i umjetničkog stvaralaštva njemačkog naroda, ali i njezin utjecaj na druge europske kulture, te tako uz svaku epohu ili umjetnika koje obrađuje donosi i komparacije s kulturnim scenama Francuske, Engleske ili Italije.

”Knjiga želi prikazati, osvijetliti, komentirati što su Nijemci ili njemački narod pridonijeli europskoj i svjetskoj kulturi, što je nacionalno i univerzalno u isti mah, koja su težišta njemačkoga duhovnog života. Držao sam se područja koja poznajem: to su ponajviše estetska kultura i razvoj humanističkih znanosti i filozofije”, napisao je prof. Žmegač u predgovoru knjizi, napominjući kako je izbor umjetnika i umjetničkih pravaca temeljio na osobnim sklonostima, te kako knjiga nema pretenziju biti leksikonom ili priručnikom.

***

Viktor Žmegač rođen je 1929. u Slatini. Studirao je germanistiku i muzikologiju u Zagrebu te germanistiku i muzikologiju u Göttingenu u Njemačkoj; Doktorirao 1959. godine. Od 1971. - 1999. redovni je profesor njemačke književnosti na Odsjeku germanistike na FF-u u Zagrebu. Od 2002. je profesor emeritus na istom fakultetu. Od 1959. na ovamo, objavio je 20-ak knjiga na hrvatskom i njemačkom jeziku, od kojih: “Duh impresionizma i secesije”, “Bečka moderna”, “Književni protusvjetovi” (s Nikolom Batušićem i Zoranom Kravarom), “Književnost i glazba” Član je Saske akademije u Leipzigu, znanstvenog društva Academia Europea u Londonu, te dopisni član HAZU.
Dobitnik je 10-ak nagrada, od kojih Nagrade grada Zagreba, Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Herderove i Humboldtove nagrade, Inine nagrade za promicanje kulture u svijetu, i dr. Za knjigu «Od Bacha do Bauhausa», dobio je Matičinu nagradu za znanost "Oton Kučera", nagradu Fonda "Miroslav Krleža", te 'Kiklopa' za znanstveno-popularnu knjigu godine 2007.

Viktor Žmegač, akademik, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Povremeno gostuje na stranim sveučilištima. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu. Redoviti je član HAZU, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu. Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –