Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Viktor Žmegač

Vrhunski europski romani : Po mom izboru

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2021.
  • 223 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533412108
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Viktor Žmegač u novoj knjizi "Vrhunski europski romani" donosi svoj izbor ponajboljih romana u povijesti svjetske književnosti. 

Uz odabir kanonskih djela iz povijesti romana, kao što su nezaobilazni "Bistri vitez Don Quijote od Manche", "Robinson Crusoe" ili "Madame Bovary", akademik Žmegač izdvaja i nezasluženo manje poznate klasike poput Goetheovih "Srodnih duša" i Balzacove "Tridesetgodišnje žene", te nekoliko relativno suvremenih, a vrlo utjecajnih ostvarenja kakva su Rilkeovi "Zapisi Maltea Lauridsa Briggea" i Grassov "Limeni bubanj", da bi svoj izbor dovršio poticajnim čitanjem romana "Karta i teritorij" Michela Houellebecqa.

Iako je svako poglavlje knjige posvećeno pojedinom romanu, Viktor Žmegač redovito povlači paralele s drugim književnim i filozofskim tekstovima, pokazujući dosad neprimijećene  veze između djela različitih epoha ili različitih djela istoga autora.

Žmegačev pregled vrhunskih ostvarenja romanesknog žanra rezultat je cjeloživotne posvećenosti čitanju i proučavanju književnosti, a pisan je s nenametljivom erudicijom te bogatim i pristupačnim stilom koji će osvojiti svakog ljubitelja književnosti.

Viktor Žmegač, akademik, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Povremeno gostuje na stranim sveučilištima. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu. Redoviti je član HAZU, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu. Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –