Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Orlić

Nadbludjeli bludnik

  • Nakladnik: Durieux
  • 12/2007.
  • 111 str., meki uvez
  • ISBN 9789531882590
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
I u ovoj versificiranoj komediji Orlić je ostao vjeran svojoj književnoj opsesiji, Istri. Suprostavio je - odnosono spojio - spektakularni, gotovo mitski lik svjetskog putnika i kozmopolita i svoj zavičaj, jedno mjesto kojeg je Casanova mogao posjetiti, a možda i stvarno jednom je.

Radnja se, osim u Veneciji, odvija u Vrsaru i Poreču. U komediji je donijeta sva raskoš neopterećenog doba pod konac 18. stoljeća, razdoblja rokokoa. Komediograf Orlić ne koristi je pri tome samo kao platformu za komične scenske zaplete i duhovite replike, već i da s puno ironije i ljubavi pokaže istarske muške i ženske karaktere.

Na početku, tekst je bio zamišljen i pisan kao predložak, libreto za musical, a na nagovor poznatog hrvatskog kompozitora Alfija Kabilja. Međutim, «Casanova» je izrastao u daleko više od toga. U budućnost tog teksta na kazališnim daskama nema sumnje.

***

Drago Orlić je rođen je 1948. godine u selu Mandelići, općina Savičenta (Svetvinčenat), južna Istra. Živi u Poreču.

Objavio je devet zbirki čakavskih pjesama: «Æe daž» 1983., «Hip i vik» 1987., «Groti duša zrije» 1993., «Daž daždi, miš prdi» 1998., «Med i teran» 1999., «Mediteranski & i @» 2002., «Kanat vrhu svi kanti» (prepjev biblijske pjesme Pjesme nad pjesmama na istro-čakavski, zajedno s Danijelom Načinovićem) 2003., «Filmski versi» 2005., te «Is*tri*janci» 2005. Objavio je i pet knjiga satira «Lipi moji». Sakupio zbirku praznovjernih pučkih priča «Štorice od štrig i štriguni» 1986., «Istarski bordel muza», te «Istarske narodne poslovice» 2005. Uredio je monografiju «Srdačno vaš Poreč» 1990.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –