Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
William Shakespeare

Romance i poezija (Knjiga četvrta)

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Prijevod: Mate Maras
  • 02/2008.
  • 1150 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789531507592
  • Cijena: 95.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U romanci nema smrti, što je dovoljno da ne bude tragedija, ali u njoj se neke osobe dovode na rub smrti, što je dovoljno da ne bude komedija, piše John Fletcher, jedan od začetnika te književne vrste u Engleskoj.

Shakespeareove romance, nazivane i mračnim komedijama, problematskim dramama i dramama ideja, ingeniozni su preludiji njegovim mračnim tragedijama i urnebesnim komedijama. One su katkad ironičan, a katkad i komičan književni prikaz velikih i značajnih legendi, povijesnih događaja i ličnosti koje sudbinski, prije svega na tragičan ili nesretan način oblikuju pojedinačne živote, koji - prije sudbinskih događaja - bivaju upravljani gotovo nadrealnim aspektima shvaćanja i doživljavanja ljubavi. A ljubav se u književnosti, kao što je poznato, najljepše izriče poetskim jezikom, pa i Shakespeare svoje romance odijeva u sjajno poetsko ruho.

Shakespeare je zahvaljujući upravo svojim poetskim djelima stekao slavu i književno ime, a njegovi se Soneti neprolazne ljepote i dan-danas ubrajaju među najsavršenija poetska ostvarenja u povijesti svjetske književnosti.

Sadržaj: TROILO I KRESIDA. MJERA ZA MJERU. SVE JE DOBRO ŠTO SE DOBRO SVRŠI. PERIKLO. CYMBELINE. ZIMSKA PRIČA. OLUJA. VENERA I ADONIS. LUKRECIJA. ZANESENI HODOČASNIK. LJUBAVNA JADIKOVKA. FENIKS I GRLICA. SONETI.


«ROMANCE I POEZIJA » četvrta i posljednja knjiga iz biblioteke «Sabrana djela Williama Shakespearea»:

Knjiga prva. HISTORIJE (Kralj Ivan. Rikard Drugi. Henrik Četvrti, 1-2. Henrik Peti. Henrik Šesti, 1-3. Rikard Treći. Henrik Osmi).

Knjiga druga. TRAGEDIJE (Tit Andronik. Romeo i Julija. Julije Cezar. Hamlet. Othello. Kralj Lear. Macbeth. Antonije i Kleopatra. Timon Atenjanin. Koriolan).

Knjiga treća. KOMEDIJE (Komedija zabluda. Kroćenje goropadnice. Dva veronska plemića. Izgubljen ljubavni trud. San ivanjske noći. Mletački trgovac. Vesele žene windsorske. Mnogo vike ni za što. Kako vam drago. Na Tri kralja. Dva plemenita rođaka).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –