Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
William Shakespeare

Uzvišene misli

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Mate Maras
  • 07/2010.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200033
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon Wildea, Twaina, Kafke i Leca, pred čitateljima je novo izdanje "Misli" Williama Shakespearea. Višenamjenska je to i ilustrirana knjižica za čitanje u svakoj prigodi: na putovanju, na plaži, pred spavanje, na nastavi pod klupom, ili gdje već, ali i za upoznavanje s velikim autorom i njegovim najpoznatijim i najcitiranijim mislima.

Nekoga će koja "uzvišena misao" genijalnog klasika navesti da pročita cijelo djelo iz kojeg je citat, a nekoga na posudbu rečenice u prigodnoj situaciji - koja ne mora biti "biti ili ne biti" - recimo kad čovjeku dođe da zausti "nisam pametan", ili pri udvaranju, ili na razgovoru za posao, ili na nekom skupu političara, ili za školski referat ili gdje već zatreba.

Naš ugledni prevoditelj Mate Maras odabrao je "bardove" misli i razvrstao ih po vječitim temama kao što su: ljubav, sreća, prijateljstvo, žene, muškarci, brak, mrak, umjetnost, i sl. Evo nekih:

Biti, ili ne biti, to je pitanje.
Slabosti, ime ti je žena!
Budala misli da je mudar, ali mudrac zna za se da je budala.
Mjera uvijek za mjeru, i milo se za drago vraća.
Hoću živjeti u tvojem srcu, umrijeti u tvojem krilu, i biti pokopan u tvojim očima.
Ako to bude sada, ne treba doći; ako ne bude trebalo doći, bit će sada; ako ne bude sada, ipak će doći. Važno je biti spreman.
Moje riječi uzlijeću, a misli dolje gmižu; riječi bez misli nikad u nebo ne stižu.
Muškarci su travanj kad se udvaraju, prosinac kad su oženjeni.
Divno je imati divovsku snagu, ali nasilno je služiti se njome kao div.
Ljudske opačine žive u bronci, a njihove vrline pišemo na vodi.
Oh, kako to biva da ljudsko uho čuje laskanje, a za savjet je gluho.
Moda pohaba više odjeće nego čovjek.
Sveto je oružje kad je pravedna nakana zbog koje se paše.
Vidjeti mnogo i nemati ništa znači imati bogate oči i siromašne ruke.
Zar ne znaš da sam žena? Kada mislim, moram govoriti.

***

William Shakespeare se rodio 1564. u Stratfordu, kao treće od osmero djece u obitelji Johna i Mary Arden, u velikoj kući u ulici Henley koja je danas nacionalni spomenik. Tadašnja mjesna škola bila je izvrsna, ali nema dokaza da ju je Shakespeare pohađao. Godine 1582. oženio se Annom Hathaway koja je bila osam godina starija od njega; u matičnim knjigama zabilježeno je da su imali kćer Susannu te blizance Hamneta i Judith.

Godine 1587. vjerojatno je s jednom od pet putujućih glumačkih dužina koje su gostovale u Stratfordu krenuo u London. Zna se da je već 1592. postigao neke uspjehe kao glumac i dramski pisac. Dok su zbog kuge sva kazališta bila zatvorena, Shakespeare je napisao poeme Veneru i Adonisa i Lukreciju, te najveći dio soneta. Bio je na rubu egzistencije i živio od milosti jednog bogatog plemića.

Kada su se kazališta ponovno otvorila, Shakespeare je stupio u glumačku Družinu lorda komornika čijim je članom i suvlasnikom ostao do kraja karijere. Nastupali su posvuda u Londonu, katkada gostovali po provinciji, a 1599. sagradili su vlastito kazalište Globe.
Shakespeare je do tada bio napisao gotovo sve svoje historijske drame (npr. Henrik VI., Henrik IV., Henrik V., Rikard III., Rikard II.) i komedije (npr. Kroćenje goropadnice, San ivanjske noći, Mletački trgovac, Vesele žene windsorske), te dvije rane tragedije (Tit Andronik, Romeo i Julija). Nakon smrti kraljice Elizabete novi kralj Jakov I. uzeo ih je pod svoje okrilje, pa često nastupaju na dvoru kao Kraljeva družina.

U tom posljednjem razdoblju Shakespeare je napisao sve četiri "velike tragedije" (Hamlet, Othello, Macbeth, Kralj Lear), "mračne" komedije (Troilo i Kresida, Mjera za mjeru), te naposljetku "romantične igre" (Periklo, Cymbeline, Zimska priča, Oluja). Oko godine 1612. Shakespeare napušta kazališni život i vraća se u Stratford gdje je i umro (1616).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –