Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alexander McCall Smith

Angus sanjar : Mit o keltskom bogu snova

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 07/2008.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860115
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Sanjar Angus u bajoslovlju Škotske i Irske donosi snove, a povezan je i s ljubavlju i mladošću, svime onime za čim ljudi najviše čeznu. Alexander McCall Smith u ovoj je melankoličnoj knjizi isprepleo drevni mit o keltskom Erosu s pričama iz današnjeg života u kojima se opet pojavljuje lik Angusa, a snovi se miješaju s javom.

Za razliku od drugih mitskih figura, Angus ne daje pouku niti podučava, već nam rješenja, odgovore i ostvarenja nudi u snovima koje nam sam daje. On je, dakle, Angus sanjar i davatelj snova; on je i eros - personifikacija mladosti i snažne, strastvene ljubavi.

Ova je priča nova verzija mita o Angusu, omiljenom i privlačnom liku u keltskoj mitologiji Irske i Škotske. Angus je onaj koji donosi snove, on je Eros, figura mladosti. Naslijedili smo ga iz irskog bajoslovlja, ali susrećemo ga također u keltskoj Škotskoj. On je dobroćudan lik - naočit i razigran - a u moderno doba nadahnuo je ne samo "Pjesmu o putniku Angusu" W.B.Yeatsa, nego i melodioznu škotsku uspavanku "Sanjar Angus".

Pročitaj poglavlje!

Alexander McCall Smith profesor je prava na Sveučilištu u Edinburghu. Rođen je u današnjem Zimbabveu, a živio je i u Botsvani koju dobro poznaje i voli. Autor je više od pedeset knjiga, među kojima su stručne publikacije "Forenzički aspekti sna" i "Kazneni zakon Botsvane", dječje knjige, kriminalistički romani, pripovijetke o ekscentričnim austrijskim profesorima i o Africi. Oženjen je liječnicom i ima dvije kćeri, a u slobodno vrijeme svira fagot u orkestru koji se zove "Jako loš orkestar".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –