Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Lozica

Zapisano i napisano: folkloristički spisi

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2008.
  • 243 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531743297
  • Cijena: 152.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Poredani po vremenu nastanka, tekstovi izviru jedan iz drugoga, pretvaraju se u poglavlja koja prate razmišljanja o folkloru tijekom proteklih desetljeća. Prividna stilska neujednačenost "ozbiljnih" studija i "smjehovnih" prodora u izlaganjima dade se bahtinovski pravdati u humanističkoj struci, a tematski pomaci samo pomažu osvjetljavanju temeljnih folklorističkih pitanja iz različitih vizura. Uostalom, pokazalo se da ti tekstovi i nisu toliko tematski raznoliki koliko se to u prvi mah činilo. Teorijsko promišljanje folklora i tradicijske kulture prepleće se s etnoteatrološkim raspravama - poveznica je proces međukulturne interakcije, dvojstvo pisanoga i usmenoga u širem kulturnom kontekstu folklorne izvedbe.

Sadržaj:
METATEORIJA U FOLKLORISTIC I FILOZOFIJA UMJETNOSTI. KAZALIŠNE KONVENCIJE I USMENA KOMUNIKACIJA. INSCENACIJA OBIČAJA KAO KAZALIŠNA PREDSTAVA. OBIČAJI I ETNOLOGIJA U VIDOKRUGU FILOZOFIJE. NEVERBALNI ASPEKTI USMENOKNJIŽEVNE IZVEDBE. ‘AUREA AETAS'. FAVORIZIRANI I ZANEMARENI ŽANROVI U USMENOJ TRADICIJI. PROBLEMI ETNOTEATROLOGIJE U FOLKLORU - ŠESNAEST GODINA NAKON »METATEORIJE«. ZAPISANO I NAPISANO: PROBLEM TEKSTA U FOLKLORNOM KAZALIŠTU. METODE HRVATSKE ETNOTEATROLOGIJE U EUROPSKOM KONTEKSTU. LOKALNO, REGIONALNO, NACIONALNO I GLOBALNO U FOLKLORNOME KAZALIŠTU. TEKSTOM O TERENU.

***

Ivan Lozica (1950, Zagreb) znanstveni savjetnik, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku (od 1999.), diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1977. magistrirao je, a 1989. doktorirao na istome fakultetu. Od 1976. godine zaposlen je u Institutu za etnologiju i folkloristiku. U znanstvenom radu interdisciplinarno je usmjeren - bavi se istraživanjem folklornoga kazališta, usmene književnosti, običaja (ponajviše pokladnih), ali i drugim aspektima hrvatske tradicijske kulture te teorijskim i metodološkim pitanjima folkloristike. Od 1985. godine stalni je član uredništva časopisa Narodna umjetnost (od 1999. glavni i odgovorni urednik), sudjelovao je na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, povremeni predavač na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima. Objavio brojne znanstvene radove, dijelove zbornika itd. te knjige: 1990. "Izvan teatra", "Teatrabilni oblici folklora u Hrvatskoj", 1996. "Folklorno kazalište" (zapisi i tekstovi), 1997. "Hrvatski karnevali" i 2002. "Poganska baština".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Najava • 14.11.2008.

Subota na Interliberu

– Pretraži sve knjige –