Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Muzaferija

Od kiča do Campa : strategije subverzije

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 10/2008.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355166
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je pokušaj promišljanja i elaboriranja koncepta Campa istraživanjem njegovih brojnih aspekata, uz djelomično razmatranje srodnog, ali također vrlo različitog koncepta kiča.

Koncept Campa u svakom se pogledu dovodio u pitanje. Ova knjiga želi pokazati kako on može biti čitan iz objekata, osoba i posebice tekstova, a ne samo učitavan u njih, te zatim biti uporabljen kao oblik komuniciranja drugosti u promjenjivim dominantnim diskursima suvremenoga društva.

Što se tiče načina rada, isprva sam namjeravala metodom intervjua ispitati kako ljudi shvaćaju Camp i kič, ali budući da ta metoda zahtijeva dosta vremena, prostora i financijskog ulaganja, odlučila sam se za tekstualnu analizu.

Odabrala sam da posebno i detaljno razmotrim filmove "Plan 9 From Outer Space" (1956-1959) i "Ed Wood" (1994). Kako zapažaju Curry i Clarke (1978), sociolozi su uglavnom zanemarivali vizualne elemente, koji su, zapravo, primaran i bogat izvor informacija. Vizualna sociologija daje novu dimenziju sociologiji, a tekstualna analiza pokušava istražiti ono stoje komunicirano u filmskom tekstu. Također, ona omogućuje da se sustavno organizira i sažme manifestan i latentan sadržaj komunikacije.

( autorica o knjizi )


***

Kakva je moguća uloga i značenje Campa u društvima koja se proteklih desetljeća radikalno suočavaju s izazovima nejasno konceptualizirane modernizacije u doba globalizacije, a tradicijski imaju drugačije odnose prema muško-ženskim odnosima, homoseksualnosti, drugačije konvencije odijevanja, stilove ukrašavanja i ponašanja? Temeljno pitanje kojim se u svojoj knjizi bavi Sanja Muzaferija - može li Camp još uvijek djelovati politički subverzivno - itekako je važno. Izvučen iz ekskluzivizma gay kulture/senzibiliteta, može li pojam Campa pomoći sub-vertiranju ne samo prevladavajućih konstrukcija spolnih ideniteta već i svakoga društvenog esencijalizma (roda, nacije, rase, klase...)?

U doba opće kulturalizacije, podvođenja svih društvenih i političkih problema pod kulturalne maske, i priča o Campu ponovo postaje važna kao dio jednog od ključnih problema progresivno angažirane teorije: kako estetika/estetsko može djelovati politički?

( Dejan Kršić )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –