Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomica Bajsić

Pobuna obješenih

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2008.
  • 132 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660661
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ono za čime žudi Bajsićevo pjesništvo upravo je rekonstitucija mogućnosti jednoga drukčijega, u punom značenju te riječi izvornoga pogleda. Napor da se iziđe iz začarnoga kruga jedne izmanipulirane fenomenologije zato da bi se svijet pokazao u svome izvornome bljesku, a ne rutiniranome polusvjetlu, ono je čime se Bajsić upravo ovom knjigom dosad najradikalnije udaljuje kako od naraštajnih tako i bilo kojih inih recentnih okvira suvremenoga hrvatskoga pjesništva.

Ta ga, koliko pjesnička toliko i diskurzivna izvedba ove knjige približava nekim do danas najintrigantnijim mjestima europskoga književnoga moderniteta.

Ono što doista nadahnjuje u Bajsićevu “slučaju” upravo je bogatstvo, ta prividna anarhoidnost njegove poezije u kojoj se i nadalje susreću jedna posve za hrvatske prilike neobična načitanost i jedna neobična količina života, života u putovanju koje ne prestaje, a ne njegove imitacije, života kojemu stih ili općenito pismo nisu nikada bili mjestom zatvaranja u znano, nego otvaranja u neznano, i to bez ostatka.

Pjesme na uvid!

***

Pjesnik, prozaik i prevoditelj Tomica Bajsić rodio se u Zagrebu 1968. Školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i studirao tri godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Radio kao restaurator i crtač, prevodi poeziju i prozu sa španjolskog i engleskog.

Objavio knjige "Južni križ", poezija, Goranovo proljeće, 1998., "Pjesme svjetlosti i sjene", poezija, AGM, 2004., "Dva svijeta i još jedan", putopisna proza, Naklada Ljevak, 2007. i "Ana i vila Velebita", slikovnica, crtež i tekst, NP Velebit, 2007.

Za zbirku "Južni križ", osvojio je nagradu Goranovo proljeće 1998. godine, a za neobjavljenu zbirku poezije "Zrak ispod mora" nagradu Dobriša Cesarić 2008. Prevođen na francuski, engleski, njemački, španjolski, poljski, ruski, slovenski i slovački.

Pjesnik i prevoditelj. Rođen u Zagrebu 1968. godine. Sa suprugom i troje djece živi u Zagrebu. U ranoj mladosti putovao Europom i Latinskom Amerikom, naročito Brazilom. Školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i studirao grafiku tri godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Studij napustio kako bi se u samom početku Domovinskog rata priključio otporu agresiji na Hrvatsku. Kao pripadnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, borio se na gotovo svim ključnim ratištima, završno sa Olujom. Bio i instruktor izviđača Zbornog područja. Poslije rata umirovljen iz MORH-a po osnovi ranjavanja. Povremeno radio kao restaurator, a u zadnje vrijeme plovi jednom starom jedrilicom po Jadranu.

Urednik prijevodne poezije u časopisu Poezija.

Poezija mu je prevedena na francuski, engleski, španjolski, njemački, poljski i slovenski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –