Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomica Bajsić

Južna pošta

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 03/2009.
  • 264 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342210
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U tri poglavlja ove knjige čudesnih stihova i još začudnijih sudbina, "Poezija" "Brazil", "Meksiko zrcala" i "Cvjetovi iz vulkana", pjesnik, prozaik i prevoditelj Tomica Bajsić vodi nas u tamno i zlatno srce Latinske Amerike.

Latinske Amerike oskvrnjene političkim silovanjima, diktatorskim progonima i siromaštvom, ali i osvijetljene najljepšim suncem poezije, ispisane krvlju, ispisane u 16 nijansi zelene boje što ih po imenu razlikuje jedno amazonsko pleme... "Čežnja za svime što je dugo poput rijeka", kako u jednoj pjesmi kaže brazilski pjesnik Cassiano Ricardo, to je "nježnost kao obavezna, službena kategorija" koju prepoznaju i baštine svi Latinoamerikanci, bez obzira na društveni status.

Knjiga "Južna pošta" donosi nov i svjež pogled na latinoameričku poeziju, s nekim dosad posve nepoznatim autorima, i iznimna je ponuda u hrvatskoj prijevodnoj književnosti. (Ivan Herceg)

Pjesnik i prevoditelj. Rođen u Zagrebu 1968. godine. Sa suprugom i troje djece živi u Zagrebu. U ranoj mladosti putovao Europom i Latinskom Amerikom, naročito Brazilom. Školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i studirao grafiku tri godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Studij napustio kako bi se u samom početku Domovinskog rata priključio otporu agresiji na Hrvatsku. Kao pripadnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, borio se na gotovo svim ključnim ratištima, završno sa Olujom. Bio i instruktor izviđača Zbornog područja. Poslije rata umirovljen iz MORH-a po osnovi ranjavanja. Povremeno radio kao restaurator, a u zadnje vrijeme plovi jednom starom jedrilicom po Jadranu.

Urednik prijevodne poezije u časopisu Poezija.

Poezija mu je prevedena na francuski, engleski, španjolski, njemački, poljski i slovenski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –