Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joanne K. Rowling

Bajke barda Beedlea

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Dubravka Petrović
  • 12/2008.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532208078
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada je potkraj prošle godine J. K. Rowling objavila knjigu "The Tales of Beedle the Bard" ("Bajke barda Beedlea"), ekskluzivno izdanje otisnuto u samo sedam (!) primjeraka, brojni poklonici serijala o Harry Potteru bili su dvostruko razočarani: magija ispredana oko mladog čarobnjaka došla je kraju objavljivanjem posljednjeg, sedmog sveska serijala ("Darovi smrti"), a zbirka bajki o čarobnjacima "Bajke barda Beedlea", koju je Rowlingova napisala da se oprosti od svijeta koji je voljela i s kojim je živjela punih 17 godina, objavljena je u humanitarno-kolekcionarsku svrhu u samo sedam luksuzno opremljenih knjiga, uvezenih u marokansku kožu i ukrašenih srebrom i poludragim kamenjem.

Šest je primjeraka knjige J. K. Rowling poklonila ljudima koji su bili povezani s njenim radom na Harry Potteru, a sedmi je završio na aukciji u Sotheby'su, gdje ga je otkupio Amazon za basnoslovnih 2,7 milijuna eura, nakon čega je knjigu u digitalnom obliku učinio dostupnom fanovima na web stranici posvećenoj knjizi.


No, sada je ova knjiga dostupna i "običnim" fanovima. "Bajke barda Beedlea" igraju važnu ulogu u posljednjem nastavku serijala o Potteru, jer ju je direktor škole Hogwarts Albus Dumbledore poklonio Hermioni budući da sadrži upute kako poraziti zlog čarobnjaka Voldemorta.

Svaka od pet osebujnih priča u “Bajkama barda Beedlea” čarobna je na svoj način, ali sve čitatelju oduzimaju dah majstorskim spajanjem smiješnog i pogibeljnog.

U popratnim komentarima koje potpisuje profesor Dumbledore uživat će i bezjaci i čarobnjaci, jer se među profesorovim promišljanjima o dubljem značenju bajki mogu pronaći i mnoge pikanterije o životu u Hogwartsu.

Joanne K. Rowling autorica je serijala o Harryju Potteru, koji od objavljivanja do danas uživa nesmanjenu popularnost i utjecaj. Napisala je i nekoliko romana za odrasle, a pod pseudonimom Robert Galbraith piše seriju kriminalističkih romana. Prvi u nizu, "Harry Potter i kamen mudraca", u Velikoj Britaniji objavljen je 1997. godine. Serijal je dovršila deset godina poslije, objavljivanjem "Harryja Pottera i darova smrti" 2007. godine. Izlazak svih romana pratile su iznimno uspješne i popularne filmske adaptacije.

Serijal o Harryju Potteru do danas je prodan u više od 600 milijuna primjeraka i preveden na više od 80 jezika. J. K. Rowling je uz romane o Harryju Potteru napisala i tri popratne knjižice u dobrotvorne svrhe, uključujući "Čudesne zvijeri i gdje ih naći", koja je nadahnula novu seriju filmova u kojima se kao glavni lik pojavljuje magizoolog Newt Scamander. O Harryju u odrasloj dobi više smo doznali u kazališnoj drami "Harry Potter i ukleto dijete", koju je J. K. Rowling napisala s dramatičarom Jackom Thorneom i redateljem Johnom Tiffanyjem, a koja se danas izvodi na pozornicama širom svijeta.

Ostali nastavci Harry Potter serijala:

"Harry Potter i Odaja tajni"
"Harry Potter i zatočenik Azkabana"
"Harry Potter i Plameni pehar"
"Harry Potter i Red feniksa"
"Harry Potter i Princ miješane krvi"
"Harry Potter i Darovi smrti"


Godine 2020. vratila se pisanju za mlađu djecu bajkom "The Ickabog". Prihod od prodaje donirala je svojoj humanitarnoj zakladi Volant, za pomoć udrugama koje se bave ublažavanjem socijalnih posljedica pandemije bolesti COVID-19. Njezin najnoviji roman za djecu, "The Christmas Pig", objavljen je 2021. godine.

J. K. Rowling dobitnica je mnogih nagrada i odlikovanja za svoj spisateljski rad, uključujući Red Britanskog Carstva, francuski Nacionalni red Legije časti, Nagradu Hans Christian Andersen te španjolsku književnu nagradu Principe de Asturias. Putem svoje zaklade Volant podržava niz humanitarnih inicijativa, a usto je i osnivačica međunarodne dobrotvorne udruge za reformu dječje skrbi Lumos. Živi u Škotskoj s obitelji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –