Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branislav Glumac

Ispisnica : Izabrane pjesme (1958.-2008.)

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2008.
  • 292 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532019148
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pjesnički glas proročanstva i molitve, otpora i krika osude dominantni je glas Glumčeve poezije. A važnijeg i bitnijeg od toga u pjesništvu ne može ni biti.

Glumac je jedan od posljednjih necerebralnih pjesnika u Hrvatskoj, ''prirodan'', ''normalan'' pisac koji ne pripada ni jednoj učenoj koteriji niti je zagovornik bilo koje idejno-teorijske orijentacije. Kao stari pjesnici, pušta svome geniju da formira a potom i izrazi viđenje, preradbu i estetsko oblikovanje životnih dojmova. Ne vrši nasilje nad sobom i svojim jezikom prema očekivanju kritike ili gurua književničkih klanova koji promiču onakva književnoznanstvena, odnosno poetička i teorijska usmjerenja, koja su po volji vladajućim ideološkim nazorima. Ili se tako smatra, u jednoj perfidnoj igri u kojoj je umjetnost skoro nestala. (Nikica Mihaljević)

Izbor pjesama za ovo izdanje sačinjen je prema sljedećim objavljenim zbirkama Branislava Glumca: “Pjesme” (zajedničko izdanje sa Z. Majdakom i A. Majetićem), Lykos, Zagreb 1960; “Unutrašnji pejzaži”, Mladost, Zagreb 1966; “Žut pra konj”, August Cesarec, Zagreb 1976; “Ljubavna rezanja”, August Cesarec, Zagreb 1978; "Leglo", Prosvjeta, Zagreb 1981; “62 pjesme i jedna radosna”, V.B.Z., Zagreb 2002; “Završna dionica”, V.B.Z., Zagreb 2003; “Ljekarna od vremena”, V.B.Z., Zagreb 2006; ”145 sjećanja na ljude, (o)smijeh. hranu, alkohole, duhan...”, V.B.Z., Zagreb 2008., te časopisa Poezija, 2007, 1/2 i Književna republika, 2007, 10-12

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –