Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Niklas Rådström

Gost

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Željka Černok
  • 03/2009.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743457
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U proljeće 1857. godine Hans Christian Andersen započinje europsku turneju kako bi promovirao svoj novi roman "Biti ili ne biti". Tom prigodom odlučio se odazvati i deset godina starom pozivu Charlsa Dickensa, da ga posjeti u njegovu domu. U međuvremenu dva su se književnika intenzivno dopisivala. Važan detalj iz njihova dopisivanja krije se u činjenici da Andersen nikad nije (dobro) naučio engleski, ali činjenicu da mu sam ne piše pisma nikad nije priznao Dickensu.

Dvojica pisaca na vrhuncu su svojih karijera, ali i puni divljenja i poštovanja jedan za drugoga. Međutim, susret će morati presložiti stvari i kratak roman "Gost" duhovito je djelo koje govori o snu o prijateljstvu i pisanju kao životnom pozivu, temeljeno na istinitom događaju. Iako čovjek iz druge kulture i paranoidnih, hipohondričnih navika, Andersen na kraju ostavlja bitno drukčiji dojam na čitatelja od onog što ga je proizveo na obitelj Dickens. A u pozadini njegove posjete Dickensovima stvarna drama događa se Charlesu...

Nakon Andersenova odlaska na vratima sobe u kojoj je spavao osvanio je natpis: «Ovdje je danski pisac Hans Christian Andersen spavao pet tjedana koji su se obitelji činili kao cijela vječnost». Možda se i tom kratkom rečenicom ponovno potvrdilo pravilo prema kojem tekst prije govori o piscu nego o junaku...

***

Niklas Rådström, rođen 12. travnja 1953. u Stockholmu, danas naizmjenice živi u rodnom gradu i na otoku Öland u Baltičkom moru. Jedan je od najplodnijih švedskih autora. Odlikuju ga maštovitost, jasnoća i vješto snalaženje u različitim žanrovima: piše romane, poeziju, kratke proze, eseje, priče za djecu, scenarije, drame... Svjetsku slavu stekao je dramom "Hitlerovo djetinjstvo" 1984. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, među ostalima i najvažnije švedske književne nagrade «August» za roman "Dok se vrijeme bavi drugim stvarima" 1992.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –