Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zlatko Gall

Dijeta za bonkuloviće… i druga spiza : Mediteranska kuharica

  • Nakladnik: Profil
  • 08/2009.
  • 231 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 789537701215
  • Cijena: 29.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Kad me prvi put netko od ispijenih rekonvalescenata netom uteklih s intenzivne njege, izmučenih „čiraša", grizica koje „žderu" sve osim hrane ili pak „sportaša" kojima jutro počinje sa sto trbušnjaka, a dan završava trčanjem, s „visine" i prezrivo zapita: „Jesi li to uvatija koji kil?", prilijepit ću mu šamar! Jer, što je puno, puno je, a aktualna opsesija mršavošću i - rekla bi moja baka - „sučijavim" izgledom, prešla je baš sve granice.

Da su Hrvati na ti s globalnim trendovima, znali smo i bez anketa koje šarenim tabelama i grafikonima pokazuju da smo „popušili" sapunice, tabloide i bedaste sit-come uvjereni da su baš ti otpaci globalne pop-kulture vjerodajnice za ulazak u društvo „naprednoga" svijeta. No, još mnogo prije svoju smo pripadnost globalnom selu pokazali opsjednutošću suvišnim kilogramima, debljinom, nutricionističkim brljanjima i dijetama. Uostalom, već godinama baš svaka nova trendovska dijeta, još od one mesožderske Atkinsonove do raznih inačica „astronautskih", South Beacha ili prehrane u Zoni, mjesecima se držala na listi domaćih književnih bestselera.

Riječ je o pravoj epidemiji. Većina mojih poznanika na zobenim je pahuljicama i nemasnome jogurtu, a nekoć obilne zajedničke večere kod obiteljskih prijatelja svele su se na pola čaše crnog - uz „alibi" da je ono antioksidans (!) - i riblji filet bez ulja. lako kubansko iskustvo, gdje su danas vele najzdraviji i najdugovječniji ljudi, kaže da je tajna vitalnosti u puno kave, cigara i seksa, medijska nas centrifuga uvjerava da je zalog dugovječnosti tek asketizam dostojan sv. Franje.

I kao da sve to nije dosta pa vam dio televizijskih reklama licemjerno uvaljuje u ruku pivo, a ona druga polovica, čajeve i kapsule za mršavljenje. Čudi li onda ikoga da zbog naših frustracija i grizodušja nakon noćnih pohoda na frižidere, farmaceutske kompanije, pa čak i nadrimajstori tihog obrta iz iznajmljene garaže, muzu golemu lovu na besmislenim preparatima za „učinkovito skidanje prekomjerne težine".

Dok bonkulovići drže da je riječ o podloj uroti protiv svega što iole vrijedi - uključujući janjetinu, škampe, čokoladu i lignje, a odnedavno i morsku sol - žestoka se kampanja nastavlja pa i ozbiljni nutricionisti i bleferi, trigliceridima i povećanim masnoćama plaše populaciju u najboljim godinama i djecu u vrtićima. Plaćeni oglasi, popularna znanost i statistika iz dana u dan stoga nam poručuju: nacija je zabrinjavajuće debela.

Posljedice ovih kampanja odavno su već katastrofalne, a znače veličanje gladi i sramotnu segregaciju ljudi zdrava apetita. Ako vas, recimo, za doručka u nekom boljem hotelu spopadne glad i podlegnete napasti puneći tanjur kajganom, rumenim fetama rostbifa, grudama svježeg kravljeg sira i toplim pecivom, spremite se za otvoreni prijezir i ubojite poglede gostiju zgrbljenih nad svojim niskokaloričnim jogurtima, zelenim čajevima i integralnim muslima. I što onda? Valja se jednostavno oduprijeti te zbog terora novih gastro-fundamentalista ponosno i puna grla kliknuti: „Ja danas i jedem i pijem!"

Svima vama koji ovako mislite namijenjeni su i reci koji slijede, kao dokaz da i bonkulovići -gurmani i izjelice - mogu jesti zdravo. Čak i skinuti koji kilogram viška, čiste savjesti, zdrava apetita i - u slast." (Iz predgovora: Zlatko Gall)

***

Poznati gurman, bonkulović, kuhar i rock-kritičar Zlatko Gall poigrao se s naslovom ove slasne, raskošne, a ipak jednostavne mediteranske kuharice. Zar bonkulovići idu na dijetu? I treba li im ona? Gall je ovu svoju novu kuharicu duhovito nazvao dijetom jer je sastavljena od jednostavnih recepata koji se temelje isključivo na zdravim i svježim sezonskim namirnicama, a bogatstvom okusa i mirisa zavest će svakog pravog bonkulovića, odnosno gurmana.

Knjiga je podijeljena u dva dijela, u prvom – Dijeti za bonkuloviće – jela su grupirana po osnovnoj namirnici, a svaka namirnica počinje pričom o modernoj i tradicionalnoj pripremi ukusnih i slasnih jela u različitim kombinacijama. Svaku tu priču prate slasni recepti bogata okusa, baš za bonkuloviće.

U drugom dijelu, Pršure i teće Mediterana, u uvodima su priče o začinima i namirnicama karakterističnima za Mediteran, od Dalmacije preko Italije i Portugala do sjeverne Afrike, te one o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji. Neki začini često se u Dalmaciji upotrebaljavaju u određenim vrstama jela ili u određenim načinima pripreme. Također, neke namirnice, poput primjercie smokve, nisu uobičajene u slanim jelima, a ovdje se nude kao namirnice koje obogaćuju okuse takvih jela.

U ovoj kuharici naći će se recepti koji su autorske varijacije starih i tradicionalnih recepata, moderne inačice portugalskih i drugih mediteranskih poznatih jela.

Zlatko Gall rođen je u Splitu 1954. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju. Od 1979. (s prekidom između 1995. i 2001.) radi kao profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je do 1995. bio urednik kulture, glazbeni kritičar i recenzent, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, a danas je kolumnist/komentator te glazbeni kritičar. Tekstove o glazbi, likovnoj umjetnosti, društvenim fenomenima te političke komentare pisao je u brojnim listovima. Tijekom devedesetih bio je kolumnist Vjesnika i Vijenca, a do 2009. i kolumnist mjesečnika More. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991. za seriju tekstova o umjetnosti i zaštiti spomenika. Od 1995. do 2001. pisao je za Tjednik i potom za Feral Tribune. Bio je kritičar i glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music, za koji je dobio i godišnju rock nagradu Crni mačak 1998. Dobitnik je nagrade Slobodne Dalmacije kao novinara godine 2013.

Autor je niza kataloga i izložbi s područja likovnih umjetnosti i stripa, brojnih monografskih tekstova i bilježaka za glazbena izdanja, utemeljitelj je glazbenih programa ciklusa Dalmatia world music i Prst u more te autor CD-projekata za koje je 2005. i 2006. nagrađen i hrvatskom diskografskom nagradom Porin.

Autor je niza knjiga s područja popularne kulture, rock glazbe i gastronomije: "Enciklopedijski CD vodič" (2000.), "Pojmovnik popularne glazbe" (2001.), "Glazbeni leksikon" (2004.), "Rock enciklopedija" (2004.), "Kušaj i slušaj Dalmaciju" (2005.), "Velika svjetska rock enciklopedija" (2005.), "Kušaj i slušaj Dalmaciju 2" (2006.), "Oliver biografija – Južnjačka utjeha" (2006.), "Gibonni biografija – Tajna vještina" (2007.), "Dijeta za bonkuloviće – mediteranska kuharica" (2009.), "Kako Iggyju reći Pop a Dylanu Bob – ogledi o pop-kulturi" (2009.), "Vodič kroz hrvatske restorane" (s Davorom Butkovićem, 2010.), "Što smo jeli u istom loncu" (sa Željkom Šatovićem Gulom 2011.), "Fino i jeftino" (2011.), "Brodska kuharica" ( 2011.), "Jesen, zima" (2012.), "Priča o splitskoj gastronomiji" (2013.), "Barely Legal" (2014.), "Majko, kušaj moju pjesmu" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –