Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jaan Kross

Careva luda

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • 11/2009.
  • 468 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532661200
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U "Carevoj ludi", remek-djelu najpoznatijeg i najcjenjenijeg dvadesetostoljetnog estonskog književnika Jaana Krossa, upoznajemo Timoa von Bocka, stvarnu povijesnu ličnost iz doba Aleksandra I., kojega je car zbog iskrenosti prognao i proglasio ludim.

Naime, kako bi ispunio obećanje koje je dao caru još u djetinjstvu - da će mu uvijek govoriti istinu - taj gorljivi idealist šalje mu pismo u kojem kritizira njegovu vladavinu, no to nije istina koju car želi čuti.

Roman je pisan u formi dnevnika koji vodi Timov šogor, a brojne aluzije na sovjetski režim i autorov neodoljivi humor pridonijeli su golemoj popularnosti djela u Estoniji, ali i svijetu, o čemu govori podatak da je "Careva luda" prevedena na dvadesetak jezika i ovjenčana brojnim nagradama.

Pročitaj poglavlje!

***

Jaan Kross (1920.-2007.) najistaknutiji je i najprevođeniji estonski pisac. Pohađao je Sveučilište u Tartuu, gdje je 1944. diplomirao pravo. Ondje je predavao do 1946. te ponovno 1998. Godine 1944. uhitili su ga Nijemci i zatvorili na šest mjeseci, a 1946. sovjetska ga je vlast deportirala u sibirski gulag. Vrativši se iz logora 1954., profesionalno se počeo baviti pisanjem.

Njegovi romani i poezija, koji se bave odnosom istine, ludila i moći, prevedeni su na 23 jezika, a njegova su djela širom svijeta prodana u više od milijun primjeraka. Krossa se smatra zaslužnim za oživljavanje žanra povijesnog romana u Estoniji. Opisi povijesnih sukoba između Estonaca i baltičkih Nijemaca metafora su suvremenog otpora sovjetskoj okupaciji. Osim što je plodan autor, Kross je poznat i kao prevoditelj, između ostaloga djelâ Shakespearea i Brechta. Godine 1995. odlikovan je njemačkim visokim državnim priznanjem za zasluge u razvijanju odnosa između Njemačke i Estonije te je tako postao prvim Estoncem koji je primio takvo priznanje od uspostave estonske neovisnosti. Godine 1996. dobio je najviše estonsko državno odlikovanje. Više je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

Važnija djela: "Careva luda"; "Kolme katku vahel" (Između tri kuge); "Professor Martensi ärasõit" (Odlazak profesora Martensa); "Wikmani poisid" (Wikmanovi dječaci); "Väljakaevamised" (Iskapanja); "Mesmeri ring" (Mesmerov krug); "Tahtamaa" (2001.); "Paigallend" (Hodanje zrakom); "Omaeluloolisus ja alltekst" (Autobiografija i podtekst); "Vandenõu" (Urota i druge priče).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –