Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mani Gotovac

Fališ mi : Prva knjiga : Zima / proljeće

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2010.
  • 235 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533190686
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Mani Gotovac poznata je teatrologinja, kazališna kritičarka, ravnateljica hrvatskih kazališta. Od malih je nogu vezana uz kazalište (kći ugledne glumice Marije Danire), teatralna gesta joj je prirođena, a i njezina životna sudbina nosi u sebi dramatske elemente: velike ljubavi, bračne lomove, burna prijateljstva s glumcima, redateljima i piscima, ali i političarima te drugim sudionicima javnoga života.
Mani je široko umjetnički obrazovana, velika poznavateljica suvremenoga svjetskoga kazališta, ali ona je i žena snažnih strasti, u kojoj se nikad nije utrnuo duh djevojčice.

“Fališ mi” prva je u nizu autobiografskih zapisa Mani Gotovac strukturiranih po poglavljima nazvanim po godišnjim dobima, pri čemu je asocirana analogija između prirodnih ciklusa i razdoblja starenja u ljudskom životu.

Knjiga se zasniva na autobiografskim činjenicama, ali autorica se, da bi zaštitila identitete suvremenike, ponekad koristi mimikrijskim postupcima, prepuštajući čitatelju da odgoneta stvarne identitete i razluči što je stvarnost, a što fikcija.

Ova knjiga stoga nije samo još jedno memoarsko svjedočanstvo o proteklom vremenu, već svojevrsni autobiografski roman o jednoj dramatičnoj ženskoj sudbini.

„Ovo je knjiga o žudnji, čežnji, želji, strahu te snovima o životu. Kao i sve oko mene i ova je knjiga kontroverzna – govori o tome kakav je život i kakav bi on mogao biti. Ova knjiga stoga nije samo još jedno memoarsko svjedočanstvo o proteklom vremenu, već roman mog života.“ Mani Gotovac

"Ona i kad radi kazalište, zapravo vodi ljubav s kreativnošću. A kad piše o sebi, piše bespoštedno, gotovo okrutno. Kad sam tražila kako bih okarakterizirala njezino pisanje, pala mi je na pamet ona novozavjetna o riječi koja postaje meso, zapravo, a ne tijelo.
Upravo to je Manin tekst, riječ koja postaje meso, a knjiga je prava energetska literarna bomba." Andrea Zlatar

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je klasičnu gimnaziju koju su u isto vrijeme pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda. Živi u Zagrebu, piše prozu, kazališne spise i bavi se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –