Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Delimir Rešicki

Demoni u tranzicijskoj špilji : Ogledi, polemike i kritike

  • Nakladnik: Fraktura
  • 07/2010.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532661583
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Demoni u tranzicijskoj špilji" žestok su, nemilosrdan obračun s demonima tranzicije. Delimir Rešicki pokazuje kako je tranzicija, pojam koji govori o prelasku iz socijalizma u kapitalizam, u našem društvu trajala dulje negoli u drugim postkomunističkim zemljama, često i s pogubnijim posljedicama.

Oboružan jakom teorijskom podlogom postmodernističkih i dekonstrukcijskih filozofa i teoretičara, poput najvještijeg patologa, bez straha, prenemaganja, potpuno beskompromisno i prema sebi i prema drugima, Delimir Rešicki rastvara našu kulturnu stvarnost te pokazuje silinu nagomilanih metastaziranih pojava koje treba detektirati i ukloniti.

Stilski briljantna sa svojih pedesetak eseja i kritika, "Demoni u tranzicijskoj špilji" jedna je od onih knjiga koje odjekuju, koja vrišti protiv licemjerja oko nas; ona će postati događaj ne zbog svoje navodne skandaloznosti, već zbog istine koju iznosi.

Pročitaj poglavlje!

Delimir Rešicki rođen je 1960. u Osijeku. Studij kroatistike završio je na tada Pedagoškome, danas Filozofskome fakultetu u istome gradu. Poeziju, prozu, književnu kritiku i medijsku publicistiku i esejistiku započeo je objavljivati početkom osamdesetih godina u svim važnijim hrvatskim časopisnim i inim glasilima. Prevođen je na brojne jezike – njemački, engleski, talijanski, francuski, švedski, španjolski, mađarski, poljski, slovački, ruski, bugarski, makedonski i slovenski, između inih i u časopisima Manuskripte i Akzente koji o njemu donosi uvodni prilog broja (2/ 2008.). Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i ponekim inter­nacionalnim antologijama i pregledima. Uposlen kao urednik kulture u dnevnim novinama Glas Slavonije. U okviru nakladničke kuće Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali. Živi u Osijeku.

Objavio je knjige proze, kritika i eseja: "Tišina" (tekstualna potraga), MKP, 1985.; "Sagrada familia" (pripovijesti), Meandar/Knjižara Nova, 1993.; "Ogledi o tuzi" (eseji, članci), Meandar, 1995.; "Bližnji (eseji, prikazi), Matica hrvatska, 1998.; "Ubožnica za utvare" (novele), Naklada Ljevak, 2007.

Knjige pjesama: "Gnomi" (Biblioteka Quorum, 1985), "Sretne ulice" (ICR, 1987), "Die die my darling" (Biblioteka Quorum, 1990), "Knjiga o anđelima" (Meandar, 1997), "Ezekijelova kola" (Znanje, 1999), "Aritmija" (Meandar, 2005), "Meghalni a pandakkal" (izbor), "Crne marame" (izbor, Carmen Croaticum, 2008).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Delimir Rešicki: Demoni u tranzicijskoj špilji –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –