Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Madeleine Thien

Izvjesnost

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Damjan Lalović
  • 07/2010.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789532601114
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Dugo je ležao glave naslonjene na pregib njezina vrata. Disanje im je bilo usklađeno, pružajući im spor, ravnomjeran spokoj. Matthew je rekao da prošle noći nije mogao spavati jer je razmišljao o svemu što joj još želi reći, o Tawauu i o strašnim danima nakon što mu je otac ubijen, o tome kako su se svi koje su poznavali ponašali prema majci i njemu kao da su nevidljivi. No sada, po danu, postao je svjestan da se riječima nikako ne može opisati ono što se dogodilo."


Ulomak je ovo iz priče Madeleine Thien o svjetovima koji su se raspali u tragičnim povijesnim previranjima i dirljivoj potrazi za vremenom koje je, kako kaže, "sve što nam treba". Glavna junakinja Gail Lim, svojevrsni autoričin alter ego, "život" počinje nakon iznenadne smrti u 39. godini. S njom su Ansel, čovjek s kojim je živjela u izvanbračnoj zajednici, otac Matthew i majka Clara, prijateljica s radija Glyn Madden, susjedi, sjene iz prošlosti...

Svi su, svatko na svoj način, izvučeni iz stvarnosti: jedni lebde u snu, drugi putuju s glasovima u prošlost, treći oživljuju boje i mirisedavnih dana, ali napreduju prema glavnome cilju, a to je odgonetka šifriranog dnevnika Williama Sullivana iz Hong Konga. Upoznajući dio po dio povijesne zbilje sredine prošloga stoljeća, protagonisti otkrivaju i niti koje ih povezuju. "Epicentar" zbivanja je Sandakan, Sjeverni Borneo, a vrijeme Drugi svjetski rat.  Tu je i ljubav dvoje mladih, Matthewa i Clare, od koje je zapravo sve počelo...

Madeleine Thien (Vancouver, 1974.) kći je malezijsko-kineskih useljenika u Kanadu i autorica zbirke pripovijedaka "Simple Recipes" (2001.), koja je osvojila čitav niz kanadskih književnih nagrada, te triju romana. Roman "Izvjesnost" (2006.) donio joj je Nagradu za prvi roman Amazon.ca, a romanom "Dogs at the Perimeter" (2011.) ušla je u uži krug za Berlinsku međunarodnu književnu nagradu 2014. i osvojila LiBeraturpreis na Frankfurtskom sajmu knjiga 2015. Međunarodni uspjeh postiže romanom "Ne reci da nemamo ništa" (2016.), koji je ušao u uži izbor nagrade Man Booker. Proze Madeleine Thien prevedene su na dvadeset pet jezika, a eseje je objavljivala u časopisima Granta, The Guardian, The Financial Times i Five Dials, Brick te na Al Jazeeri. Njezina pripovijetka “Svadbena torta” ušla je 2015. u uži krug za prestižnu EFG nagradu Sunday Timesa za kratku priču. Živi u Montrealu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Na tragu klasika –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –